Közélet

2009.03.04. 17:08

Törölve! - Nem kapja meg az uniós pénzt a Monostori-erőd

A kormány szerdai ülésén 13 kiemelt projekttervnek korábban megítélt uniós támogatás vont vissza, köztük a a Monostori Erőd Euroregionális Kulturális és Turisztikai Központ megvalósítását.

Hajnal Dóra

A hivatalos tájékoztatás szerint azért vonták vissza az uniós támogatásokat, mert a projektgazdák nem tudták teljesíteni eredeti vállalásukat, nem tudták elindítani a tervezett beruházásokat, vagy az eredetileg vállaltnál jóval magasabb áron valósították volna meg azt. A kormány a meg nem valósuló projektekből származó pénz jelentős részét munkahelyek megőrzésére, vállalkozások támogatására csoportosítja át.

Megyénkben a legnagyobb közérdeklődésre számot tartó kiemelt fejlesztés a komáromi Monostori-erődé volt a közelmúltban, amelyben ifjúsági szállót, vendégházat, éttermet, kerékpár állomást és turisztikai és kulturális központot álmodtak. Ez a hasznosítási terv egyenlőre meghiúsult.

A téma kapcsán utánajártunk, hogy a városban mit szólnak a hírhez.

Nagy Zoltán, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke
– A Monostori erőd kihasználtsága nagyban javulhatott volna, amennyiben a pályázatban foglalt feltételek megvalósulnak. Ezzel a döntéssel az erőd csak tavasztól őszig tud lényeges vendégforgalmat realizálni. Véleményem szerint, a fejlesztések többlet vendégforgalmat, a munkalehetőségek bővülését, kiegyenlítettebb forgalmat eredményezett volna az idegenforgalmi szolgáltatások területein is.

Zatykó János, Komárom polgármestere
– A Monostori Erőd egy kormányzati kiemelt projekt volt. Boldog voltam, hogy az első fordulóban sikeresnek ítélték, a szakmai döntés során, ezek szerint elvérzett. Véleményem szerint, tovább kell keresni a lehetőséget, hogy az erőd tovább fejlődjön, újabb pályázati ablakokat kell megnyitni annak érdekében, hogy ez a Közép-Európában egyedülálló komplexum keresettebb legyen. Ez egy elszalasztott nagy lehetőség volt, meggyőződésem, hogy szakmai döntés született.

Varga István, A Monostori Erőd Hadkultúra Központ Kht. vezetője
– Elutasítom azokat a megfogalmazott vádalmakat, melyek szerint pályázatunk szakszerűtlen volt. Szomorúan vettük tudomásul, hogy visszavonták a projektet. A régi laktanya épületeket a műemlékfelújítás révén az ifjúsági turizmus erősítése érdekében hasznosítottuk volna, az ehhez tartozó olcsó étterem, vendégház, kerékpárállomás mind önfenntartó modell. A jövőben a megvalósításhoz nem kizárt a vállalati tőke, valamint az Európai Uniós források bevonása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!