szerencsét hoz?

2018.10.30. 20:00

„Kéményseprőt látok, biztonságban vagyok„ – a megyében is

Még nem érzékeljük a farkasordító hideget, de a kazánok, cserépkályhák, villanykályhák hivatalosan október 15-e óta üzemelnek az otthonokban. A java még hátra van, de mire kell figyelnünk, ha nyugodtan szeretnénk melegedni?

F.M.

Forrás: shutterstock

Légyen szó akár vegyes tüzelésű kazánról,akár fával, akár szénnel működő „alternatív” fűtési eszközről, nem árt tisztában lenni pár fontos dologgal, hogy se otthonunk, se egészségünk ne legyen veszélyben. Összeszedtük a legfontosabb teendőket és támpontokat, mire figyeljen.

Ahogy arról korábban is írtunk, 2018 január 1-jétől, az új szabályzás értelmében nem megy mindenhova automatikusan a kéményseprő. A szerencsehozó szakember idéntől – a katasztrófavédelem berkein belül – az egylakásos ingatlanokba (azaz: családi házakba s a társasházként nem bejegyzett többlakásos ingatlanokba) csak külön kérésre, előzetes időpontfoglalás alapján megy ki.

Életet is menthet a kéményseprés

A kéményseprés nem elhanyagolható felkészülés a fűtési szezon előtt, hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem is. Ugyanis a kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Megdöbbentő, de minden ötödik lakástűz a koszos kéményből indul.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a statisztikai adatok alapján az elmúlt években minden negyedik tűzeset jelentős része visszavezethető volt az égéstermék-elvezetők, kéménybekötések és tüzelőberendezések valamilyen meghibásodására vagy a kéménykotrás elmaradására.

Így az előzetes ellenőrzéseket követően is érdemes odafigyelni, hogyan használjuk a fűtőeszközünket a nagy hidegben. A kályhában vagy kazánban tilos háztartási hulladékot, lakkozott, festett vagy nedves fát égetni, hiszen azzal a környezetet szennyezzük, ráadásul fokozódik a korom- és kátránylerakódás a kémény belsejében, szűkül a füstelvezető belseje.A lerakódott koromréteg miatt pedig a füstnek nincs elég helye eltávozni, könnyen visszafelé mehet a füst a lakótérbe, mely életveszélyt okoz.

Aki például nyílt égésterű fűtőeszközt használ (tehát: vaskályhát vagy cserépkályhát), érdemes füstérzékelőt is beszerezni, melynek egyszeri költsége sokszorosan megtérül.

Hihetetlen, de ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom, és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközökben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

A fűtési szezon kezdetekor fontos a fűtőberendezések állapotát is felülvizsgálni. Egy elkoszolódott kazán teljesítménye romlik, működése veszélyt jelent. Fontos, hogy csak olyan tüzelőanyaggal fűtsünk, amelyet a fűtőberendezés gyártója előírt.

Így tartsa távol a csendes gyilkost

A fűtőeszközök megfelelő használata mellett nem árt egy, de akár két jó minőségű szén-monoxid-érzékelő beszerzése sem. A szén-monoxid akkor keletkezik, amikor a nyílt égésterű fűtőeszköz (például: vaskályha, vagy cserépkályha) elhasználja a helység levegőjét az égéshez. Egy érzékelő – feltéve ha kellően jó minőségű – nagyon kis koncentrációjú szén-monoxid jelenlétét is érzékeli és jelez. A szigorúan tesztelt és megfelelő minősítést kapott szén-monoxid-érzékelők listáját a katasztrófavédelem is közzétette.

Emellett persze szükséges a helység, a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása is. A manapság elterjedt műanyag nyílászárókba például utólag be lehet szerelni résszellőzőt. Így ablaknyitogatás nélkül szellőzik a lakás.

Káli Sándor tűzoltó alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelem szóvivő-helyettese arra is felhívja a figyelmet, hogy például egy konyhai elszívó beszerelése sem a csavarok meghúzásával végződik. Ha a lakásban bármilyen, a levegő áramlását befolyásoló berendezést szerelünk, utána érdemes gázszerelővel felülvizsgáltatni a fűtési rendszert is. Ugyanis egy vízmelegítő kazánnal egy helységbe szerelt elszívó is bajt tud okozni, mert utóbbi elszívhatja az oxigént, ami szintén szén-monoxid veszélyt okozhat.

A megyei kéményseprőket sokan hívják a megyében

Káli Sándor szerint eddig jól haladnak a kéményseprési munkálatok Komárom-Esztergom megyében, annak ellenére, hogy a családi házakban már nem kötelező a tisztítás.

A megyében 60 ezer, kéményseprés szempontjából releváns lakóingatlant tart nyilván a katasztrófavédelem, ebből 10 ezer társasházi lakás, 50 ezer pedig egylakásos ingatlan /családi ház. A társasházakban úgynevezett tervezett lejárási útvonal alapján, kötelezően tisztítják a kéményeket. Ennek nagy részét már teljesítették az év első harmadában. Hozzátette: ahol távfűtéssel fűtenek, ott nem szükséges kéményseprés, mivel ott kémény sincs, amit ki kellene tisztítani.

Jó hír, hogy a családi házak mintegy 40 százalékában is igényeltek a tulajdonosok kéményseprést, annak ellenére, hogy január 1-jétől ez nem kötelező az egylakásos ingatlanok esetében. Érdekes, hogy a 20 ezer házból 18 ezerbe úgy ment a kéményseprő, hogy a ház tulaja véletlenül találkozott a kémények avatott ismerőjével, és akkor be is hívta. Az eddig tisztítást kérők csak 5 százaléka igényelte a központi telefonszámon a kéményseprést.

A szóvivő-helyettes szerint a kevés telefonálónak az is oka lehet, hogy sokan „nem merik” felhívni a számot, mert megszokták, hogy a kéményseprő jön. Ha pedig kérdésük volt, akkor egy „klasszikus” vonalas számot kellett tárcsázniuk. Azonban bíztat mindenkit, hogy a központi számon, vagy akár az online felületen egyeztessen időpontot, hiszen könnyebben tervezhető egy kéményseprési procedúra és biztonságban is érezheti magát minden lakó a fűtési szezonban.

A 1818-as telefonszámot a Komáromi Tűzoltóparancsnokság munkatársai veszik fel a megyei ingatlanok esetében. Aki pedig arra jár, akár személyesen is egyeztethet időpontot. A kéményseprés nem jár plusz költséggel akkor sem, ha nem kötelező.

(Főoldali kép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában