baleset

2018.12.12. 14:33

Gyalogosgázolás Tatabányán: ez történt a Fő téren

Nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel megúszta a gyalogos, hogy nem a zebrán ment át az úton a tatabányai Fő tér közelében.

Kemma.hu

Nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel megúszta a gyalogos, hogy nem a zebrán ment át az úton a tatabányai Fő tér közelében.

Forrás: police.hu

A rendőrség tájékoztatása szerint december 11-én a Mártírok útja felől a Fő tér irányába közlekedett egy autóbusz 17 óra 25 perckor, amikor a jármű vezetője későn észlelte az úttesten, a kijelölt gyalogos-átkelőhely közelében áthaladó férfit, akit elütött.

A gyalogos a balesetben nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A rendőrség már többször felhívta rá a figyelmet, hogy ha a gyalogos az út egyik oldaláról a másikra akar átmenni, úgy elsősorban a kijelölt gyalogos átkelőhelyen kell átmennie. Ha nincs a közelben zebra, úgy lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), vagy a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között, egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

A gyalogosátkelőhely nem védett övezet, hívták fel a figyelmet arra, hogy az igaz, hogy ott elsőbbsége van a gyalogosnak, ám ezzel élnie kell, és nem visszaélnie. Mit sem ér az elsőbbség, ha valaki hirtelen lép le a járdáról, és az arra közlekedő autó vezetője hiába fékez, már nincs ideje, hogy biztonságosan megadja az elsőbbséget.

A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbsége (például nincs gyalogos-átkelőhely), mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud. Vannak olyan helyek is, ahol a gyalogosnak tilos átkelnie (pl.: híd, alagút, felüljáró úttestén stb..).

Mindemellett most is emlékeztett a rendőrség: A gépjárművezetők fokozott figyelemmel és körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket! Figyeljenek gyalogosan közlekedő embertársaikra, hiszen ők a legvédtelenebb közlekedők! Legyünk türelmesek az úttesten lassabban áthaladó gyalogosokkal, biztosítsuk biztonságos átkelésüket és várjunk, amíg a gyalogos átér az úttesten, tanácsolják, hozzátéve, hogy legyünk óvatosak, mert a csúszós útburkolaton a gyalogosok és a kerékpárosok bizonytalanabbul közlekednek, jobban koncentrálnak a megcsúszás és az elesés elkerülésére és ez akár el is terelheti, vagy megoszthatja a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, például a közeledő járművekre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában