Kék hírek, bulvár

2009.01.09. 16:32

Hétmilliós sikkasztással vádolják a fideszes frakcióvezetőt

Pénteken tanúmeghallgatásokkal folytatódott a Majki Népfőiskola volt elnöke, Bereznai Csaba ügyének tárgyalása. Az amúgy a tatabányai Fidesz-frakció vezetőjét 2004-2006 közötti időszakra több mint hétmillió forint elsikkasztásával vádolják.

M. A.

A bíróság először a feleségét hallgatta meg. Az asszony elmondta, egy befektetési tanácsadó kereste meg Bereznai Csabát egy magánbefektetéssel. Akkor merült fel, hogy a népfőiskolának addigra körülbelül négymillió forintos pluszbevétele volt, amely nagyon alacsonyan kamatozott. A befektetési tanácsadó javaslatára kötötték meg a kérdéses szerződéseket. A vádlott felesége úgy vallott, csak a nyomozáskor derült ki számukra, hogy életbiztosításról van szó, ugyanis az éves elszámolások formátuma nem hasonlított sem az ő, sem Bereznai Csaba életbiztosítási elszámolására.


Mind a tanácselnök bíró, mind az ügyész több kérdést is feltett a Majki Népfőiskola és a BÁZIS Gyermek és Ifjúsági Egyesület kapcsolatáról. Ugyanis Bereznai Csaba a népfőiskola elnöke volt, és BÁZIS Egyesület alkalmazottja. Felesége mindkét szervezetben tag volt, a Bázisnak jelenleg elnöke, a népfőiskolának is elnökségi tagja. A két egyesület többször is adott egymásnak megbízást képzésekre, összesen 9 millió forint körüli értékben.

A bíróság, bár többször is firtatta, miért volt szükség arra, hogy Bereznai Csaba a BÁZIS alkalmazottjaként tartson képzést a Majki Népfőiskola megbízásából, amikor azokat a népfőiskola elnökeként is megtehette volna, a tanú nem tudott rá válaszolni. Azt viszont elmondta: családjuknál vagyonosodási vizsgálatot tartottak, amelyben minden szabályszerű volt, férje a népfőiskolától sem képzőként, sem elnökként nem vett fel tiszteletdíjat, és a népfőiskola életében anyagi problémákat nem okozott a befektetett négymillió forint, és az azóta fizetett díjak összege.

Arra a kérdésre sem kapott a bíróság választ, hogy mi az oka annak, hogy az életbiztosításokra eddig évente kétszer egymillió forintot fizettek be, és most díjcsökkentést kértek.

A bíróság meghallgatta még a népfőiskola jelenlegi elnökét és alelnökeit, majd a tárgyalást elnapolta márciusra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!