Galéria, videó

2017.12.02. 06:51

Táncház, gála, népi játék: ilyen volt az András-napi vigasság Komáromban

Advent előtt hangos ünnep az András napi vigasság. Komáromban sincs ez másként, ahol a Garabonciás Néptáncegyüttes gálája után megyei táncházzal mulattak.

Hajnal Dóra

Elődeink útját járva mutatták be a tájegységek táncait

Fotó: H. D.

Gábor Klára együttesvezető köszöntötte a megjelenteket a Garabonciás Néptáncegyüttes András-napi vigasságán az észak-komáromi városi művelődési központban szombaton. A köszöntő szavakat követően kezdődött az, amire már régóta készült a néptánccsoport. Egy jó csokorral bemutattak abból a tudásból, amit a nyári táborukban és az azóta eltelt időszakban tanultak.

Elsőként azt a korosztályt láthatta a közönség, akik immár két esztendeje foglalkoznak jobbágytelki táncokkal. A lelkesedés, amellyel megnyitották a műsort, önmagáért beszélt. Őket a legkisebbek népijáték-összeállítása követte a színpadon, amit magabiztosan foglaltak el az aprótalpúak. A pörgős szoknyát és a színes köténykét viselő kislányok mellett valódi kincsnek számított a három fellépő fiúcska.

A legkisebbek csoportja szeptemberben indult, akik most egy fergeteges népijáték-összeállítást mutattak be
(Fotós: H. D.)

A legkisebbek közt négyesztendős táncoslábúak is vannak. Ezt a csoportot szeptemberben indította a táncegyüttes vezetősége, a kicsikkel Thoma Judit és Pőcze László foglalkozik. A középső korosztály megyénk népi hagyományaiból, a bajnai anyagból válogatott. A tinikből és fiatal felnőttekből álló, rutinos táncosok erdélyi tájakról kalotaszegi táncokat mutattak be, valamint egy játékfűzést is, Orbán Viktor oktató koreográfiáját.

A zárásra egy táncszínházi produkciót tartogattak közönségüknek, melynek ihletője a magyar néptánc alapütemét: a ti-ti-tá lépést fűzte táncos műsorba tematikus koreográfiaként. Thoma Judit néptáncoktató, az András-napi műsor összeállítója elmondta, tánctanulás közben szinte mindenki elsajátítja a tájegységek jellemzőit elméletben is.

Elődeink útját járva mutatták be a tájegységek táncait
(Fotós: H. D.)

A gyerekek megismerik a magyar népszokásokat, a népviseletek sajátosságait, valamint a régi paraszti világra is ráirányítják a figyelmet elődeink útján járva. Az András-napi vigasságokat szinte megalakulásuk óta megtartja a néphagyományokat őrző formáció.

A harmincegy esztendős együttes művészeti vezetője, Pőcze László elmondta, ez a szereplés az adventi elcsendesedés előtt még utoljára teret ad „mulatérozásnak”, és egy jó próba a tavaszi fesztiválversenyek előtt.

Kitűnő a táncházi hangulat az észak-komáromi RÉV-ben
(Fotós: H. D.)

Gábor Éva prímás, Szijj Gábor bőgős és Czufoka Gábor kontrás alkotják kísérő zenekarukat, akiket Thoma Judit oktató – egy produkció erejéig – ütőgardonnal is megerősített. A táncmulatság a RÉV-ben folytatódott, ahol az ünneplő Garabonciásokkal együtt ropták a táncot a megyéből érkezett néptáncos barátok. A vigadalomban a sűrű tempót a Horsa Banda diktálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!