Hírek

2006.07.04. 20:26

Tízmilliárdba kerül az afganisztáni misszió

Az országgyűlés külügyi bizottsága kedden egyhangúlag támogatta Magyarország afganisztáni szerepvállalását. „Hazánk két évre vállalta el az észak-afganisztáni újjáépítési csoport vezetését az ország egyik legkevésbé kockázatos részén” – mondta Göncz Kinga.

V.M.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a missziós magyar NATO katonák létszáma nem változik, de még az idén átvezénylik őket Afganisztán déli tartományaiból északra. Feladatuk azonban módosul, ezentúl főként a polgári létesítmények – gyárak és közutak – újjáépítésében vesznek majd részt, de biztosítaniuk kell a köztisztviselők folyamatos képzését is. „Az új feladatok nélkül tíz milliárd forintra becsültük a misszió költségét. Ehhez képest négy milliárd forint többlet kiadást jelent a változás” – mondta Göncz Kinga. A Fidesz szerint ugyan a haza védelmét nem helyettesíthetik az ilyen külföldi expedíciók, mégis támogatták a költséges nemzetközi missziót, mert a NATO sikere elemi érdeke Magyarországnak is. „Az én kormányom mindig amellett fog érvelni, hogy az ezekben a missziókban részt vegyünk. Vállalnunk kell, hogy mintegy ezer főt folyamatosan külföldi missziókban tartunk” – mondta tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Honvédség feladatosztó értekezletén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!