Hírek

2006.07.17. 10:09

Sólyom aláírta a csomagot

A köztársasági elnök hétfőn aláírta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényeket

mti

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, a házipénztár adóról és az államháztartás egyensúlyát  javító különadóról, valamint járadékról szóló törvényeket - közölte az államfő sajtóirodája az MTI-vel.

A törvényekkel kapcsolatban több szervezet és magánszemély fordult az államfőhöz, kérve, hogy küldje meg a törvényeket az  Alkotmánybíróságnak, vagy megfontolásra juttassa vissza az  Országgyűlésnek. A köztársasági elnök az Alkotmány értelmében csak  akkor küldhet meg az Alkotmánybíróságnak egy kihirdetésre váró  törvényt, ha - az Alkotmánybíróság gyakorlatára is tekintettel -  meggyőződött a törvény alkotmányellenességéről - olvasható az  MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, az Országgyűlésnek pedig azért nem küldte vissza  megfontolásra a törvényeket az államfő, "mert tekintettel volt a  költségvetés helyzetére, valamint a magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélésére". Ezért az államfő a törvények kihirdetése mellett döntött.

"Ahhoz, hogy az adóemelésekkel járó áldozatnak értelme legyen, a  köztársasági elnök szükségesnek tartja, hogy a költségvetés hiányának csökkentése mellett az Országgyűlés olyan intézkedéseket hozzon, amelyek pontos menetrendet és határidőket követnek, és biztosítják Magyarország hosszú távú és fenntartható fejlődését" - olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés június 10-én fogadta el az államháztartás  egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényjavaslatot: eszerint négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek a nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek. A bankok az államilag támogatott hitelek  kamatbevétele után fizetnek majd 5 százalékos járadékot.

Ezen a napon fogadták el a házipénztár adóról szóló törvényjavaslatot is, eszerint az üzletmenet által indokolt mértéket  meghaladó állományra (300 ezer forint felett, amennyiben ez meghaladja az éves forgalom 0,8 százalékát) vezet be 20 százalékos adót, így kívánják megakadályozni a rendellenes házipénztár-használatot.

Elfogadták az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról  szóló törvényjavaslatot is, ez tartalmazza többek között a kamatból  és a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek 20 százalékos megadóztatását, az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsának 15-ről  25 százalékra emelését, és az általános forgalmi adó középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!