Hírek

2006.07.02. 16:23

Éppen elkerüli a Földet az óriás aszteroida

Egy, a tudósok szerint körülbelül 800 méter átmérőjű aszteroida suhan el a Földtől csillagászati léptékkel számítva „hajszálnyira” hétfő hajnalban fél hétkor. A XP14 mindössze 433 ezer kilométerre – 1,1 Föld-Hold távolságra - közelíti meg bolygónkat.

BAMA

A kisbolygót két évvel ezelőtt fedezték fel a tudósok, s méretét 410-920 méter átmérőjűre becsülték. Az aszteroidák pontos méterét, anyagát, sűrűségét nehéz megállapítani. Pontosabb adatokat csak az után tudhatunk hasonló objektumokról, miután elhaladnak bolygónk mellet, mert a csillagászok ekkor magas frekvenciájú rádióhullámok „tapogatják le” az égi vándorokat. Ám a mostani látogató tekintélyes méretét nézve nem véletlen került be jelenleg nyilvántartott 783 "Potenciálisan Veszélyes Aszteroida" közé. Egy 60-100 méter átmérőjű sziklameteorit ugyan még elégne a légkörben, s maradványai nem okoznának pusztítást a Földön, de a nagyobbak már elérnék bolygónkat, s becsapódva cunamit, felszíni pusztítást okoznának. Még komolyabb veszélyt jelentenek a sziklánál jóval nagyobb sűrűségű vasmeteoritok, amelyekben a légkör sem tenne kárt, s szinte sértetlenül csapódnának a Földre.

Újabb kisbolygó előreláthatólag 2029. április 13-án kerül ismét nagyon közel hozzánk. Akkor a 300 méter széles 99942 Aphosis mindössze 32 ezer kilométerre közelít meg minket, és már szabad szemmel is látható lesz. Az ilyen közelség azonban valóban ritka, átlag 1500 évente következik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!