Hírek

2006.07.15. 07:24

Ellentétes az uniós joggal a regisztrációs adó

Tízmilliárdokat veszíthet a költségvetés a kormány hibás jogszabálya miatt

D. N.

 Visszakaphatják a regisztrációs adó egy részét azok, akik 2004 május elseje és 2005 december 31-e között vásároltak külföldről behozott használt autót. Ehhez az kell, hogy az Európai Bíróság egyetértsen a testület mellett működő főtanácsnokkal, aki hivatalos állásfoglalásában megállapította, hogy a magyar regisztrációs adó a viszgált időszakban nem felelt meg az uniós jognak.

A főtanácsnok kifogásolja, hogy a magyar szabályozás figyelmen kívül hagyta az értékcsökkenést, vagyis ugyanakkora mértékű adót rótt ki a külföldről behozott tízéves autókra, mint a belföldön vásárolt új gépkocsikra. A főtanácsnok állásfoglalása szerint ezzel Magyarország hátrányosan megkülönböztetette a külföldről behozott használt autókat. Mindez azt jelentette, hogy jobban megérte itthon vásárolni autót, mint külföldről behozatni. Lévén, hogy a Magyarországon vásárolt használt autóra nem kell regisztrációs adót fizetni, mivel azt a forgalomba helyezéskor lerótták – magyarázta kérdésünkre Győző Gábor, a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesületének elnöke.

A főtanácsnok úgy véli: mindenkinek jár a pénz egy részének visszatérítése, aki a kérdéses időszakban hozott be Magyarországra használt autót. A Pénzügyminisztérium szerint az állásfoglalás nyolcvanezer autótulajdonost érinthet, akik összesen 29 milliárd forint regisztrációs adót fizettek a kérdéses időszakban.

Idén január elsejétől változott a jogszabály. A jelenleg hatályos törvény értelmében – a külföldről behozott használt autók esetén – kortól függően 3 és 66 százalék közötti mértékben csökkenhet a regisztrációs adó. Miután erre az adónemre nincs központi szabályozás, nem tudni, hogy a mostani rendelkezések már megfelelnek-e az uniós elvárásoknak. B.K.

Duplán az Európai Bíróság előtt az iparűzési adó ügye

A Legfelsőbb Bíróság (LB) is előzetes állásfoglalást kért az Európai Bíróságtól a helyi iparűzési adó ügyében. Mint korábban megírtuk, elsőként a Zala Megyei Bíróság fordult az európai testülethez. Az LB is arra vár választ, hogy a magyarországi iparűzési adó sérti-e az uniós jogot. Emellett azt is meg szeretné tudni, hogy a 2007. december 31-ig  fenntartható önkormányzati kedvezmények azt jelentik-e, hogy Magyarország átmeneti mentességet kapott az adónem  fenntartására? Információink szerint a Legfelsőbb Bíróság azt is jelezte, hogy 47 felülvizsgálati kérelem van előtte, s tudomása szreint további 200-250 ügy van folyamatban a bíróságokon. Egyéb, jól tájékozott forrásokból származó információink szerint viszont akár négyszázra is rúghat az iparűzési adóperek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!