Hírek

2006.03.20. 00:00

Papírforma és showműsor

Orbán Viktort választotta miniszterelnök-jelöltnek a Fidesz kongresszusa, helyettese Mikola István lett. A párt hírességek sorát vonultatta fel a kampányrendezvényen.

Dreissiger Ágnes

A Fidesz tegnapi kongresszusának szervezői valószínűleg amerikai filmeken nőttek fel, amelyek hangulatát sikerült több órára Budapestre is elhozniuk. A fények mindig időben villannak fel, a zene, amelyet Demjén Ferenc szállít élőben, hollywoodiasan katartikus, a konfetti kétszer is beborítja a egész csarnokot. Az ellenzéki párt legalább egy tucat meghívott vendég társaságában mutatja be A Cselekvő Nemzet Programját.
A négyórás rendezvényre igyekeztek minél több hazai és külföldi „nagyágyút” meghívni, aki nem jelent meg, videoüzenetet vagy levelet küldött. Előbb Angela Merkel német kancellár, majd Wolfgang Schüssel, az Osztrák Néppárt elnöke méltatja a kivetítőn Orbán Viktort. José María Aznar volt spanyol miniszterelnök és Edmund Stoiber bajor kormányfő, a CSU elnöke is üzen a jobboldalnak. Az „i”-re a pontot a szintén videoüzenetet küldő Silvio Berlusconi olasz kormányfő teszi fel.
A műsorral egy időben zajlik a szavazás, ahol a Fidesz miniszterelnök-jelöltjéről és a miniszterelnökhelyettes-jelöltről voksolnak. Sok választási lehetőség nincs: Orbán Viktorra és Mikola Istvánra szavazhatnak.
Beszédével hatalmas sikert arat a kerekes székes Hirt Ferenc és Császár Angela színművésznő is, aki mindenkit felkér, hogy Barabás helyett Jézusra és életre szavazzon áprilisban. A keresztény értékek a szokásosnál is nagyobb szerepet kapnak: Eperjes Károly és Csókay András idegsebész is többször idézi a Bibliát.
A szavazatszámlálás után a Pelczné Gáll Ildikó és Kósa Lajos házigazdaként bejelentik: Mikolát választotta a kongresszus miniszterelnök-helyettesnek. Az exegészségügyi miniszter viccelődik, anekdotázik, és megígéri, minden tőle telhetőt megtesz a nemzet sebeinek gyógyítása érdekében. Újabb bejelentés: hivatalosan is Orbán Viktor lett a párt miniszterelnök-jelöltje.
A hangulat a tetőfokára hág, a terem egy emberként skandálja a „Viktor, Viktor!”-t. A győztes pedig beszél egy 3000 oldalas könyvről, amelyet négy év alatt írtak a néppel együtt. Önkritikát is gyakorol, de beszédében keményen bírálja riválisát, Gyurcsány Ferencet. Az elmúlt húsz év támogatását egy szál rózsával köszöni meg a feleségének, majd újból felcsendül Demjén dala. Konfettizáporban a győzelem jelét mutatja karöltve Orbán és Mikola, a kongresszus pedig pátoszkönnyek között feloszlik.

A Cselekvő Nemzet Programja: 3000 oldal, 4 év, hárommillió ember munkája Orbán Viktor új Széchenyi-tervet és kisebb államot ígér, illetve azt, hogy minden évben konzultálni fognak a polgárokkal. A kongresszuson teljes foglalkoztatottságot ígérnek, a cigányság polgárosodását és teljes életet a fogyatékkal élőknek. A nőknek a család és a karrier összeegyeztethetőségét, a fiataloknak pályakezdési támogatást, a gazdáknak kedvezményes hiteleket.

Ezek is érdekelhetik