Hírek

2006.03.04. 00:00

Moszkva tört II. János Pál életére?

BAMA

A Szovjetunió áll a II. János Pál ellen 25 évvel ezelőtt a római Szent Péter téren elkövetett merénylet mögött. Legalábbis így látja az a bizottság, amelyet a hidegháború titkainak felderítésére állított fel az olasz parlament.
A három évvel korábban megválasztott pápára egy fiatal török, Mehmet Ali Agca adott le négy lövést. A ma 48 éves férfit, akit néhány hete szabadon engedtek, majd egy héttel később még négy évre visszazártak törökországi börtönébe, soha nem adott magyarázatot tettére.
Moszkva, pontosabban a KGB szerepéről azonban évek óta folynak a találgatások, ahogy az is felmerült, hogy Agca kapcsolatban állt a bolgár titkosszolgálattal. A parlamenti bizottság most kiadott jelentésében bizonyosnak tekinti a szovjet vezetés szerepét. A merényletet szerintük azért rendelte meg a Kreml a katonai hírszerzéstől, mert úgy látták, hogy a lengyel pápa és a hazájában működő Szolidaritás mozgalom közötti kapcsolat veszélyt jelenthet.
Az orosz hírszerzés természetesen tagadta a szovjet elődjével szemben megfogalmazott vádakat, ahogy négy évvel ezelőtt a szófiai kormány is visszautasította, hogy bármi köze lett volna a merénylethez, amely súlyosan megsebesítette II. János Pál pápát.

Ezek is érdekelhetik