Hírek

2006.03.30. 00:00

Két év múlva újabb balatoni kompjárat

Füleki T.–Éber S.

Kísérleti kompjárat indult tegnap a Balatonon Fonyódról Badacsonytomajba. A második Nemzeti Fejlesztési Terv szerint a következő években kell megvalósulnia a második kompátkelési lehetőségnek a tavon. A tihanyi és szántódi rév után a tervek között a Fonyód és Badacsonytomaj vagy Balatonmáriafürdő és Balatongyörök közti közlekedés merül fel.
„A Fonyód és Badacsonytomaj közötti szakasz az, ahol a leggyorsabban és leghatékonyabban megvalósulhat a fejlesztés” – mondta Kolber István. A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter szerint az autópálya-építés és a kompjáratok üzemeltetése várhatóan egyaránt pozitív hatással lesz a térségre. Miseta István fonyódi polgármester szerint két és fél év múlva elindulhat az első menetrend szerinti járat, amely negyedére rövidíti az északi és a déli part települései közti út időtartamát. Így 100 perc helyett mindössze 25 perc alatt juthatunk át Fonyódról Badacsonytomajba.
A technikai feltételek megfelelők a kompjárat elindításához.
A Balatoni Hajózási Rt. kikötőiben a működéshez szükséges infrastruktúra (jegykiadás, szolgálati helyiség, illemhely) átalakítás, átépítés után rendelkezésre áll. 

Ezek is érdekelhetik