Hírek

2005.09.10. 00:00

Tovább robog a Fed Express

Csoda, hogy a világszerte ismert csomagküldő cég még nem „talált rá”, hiszen a bázeli teniszkirálynál keresve sem lehetne jobb referenciaembert találni. S nem csak a névhasonlóság okán…

Árvay Sándor

A svájci Fed Express szolgáltatásában valóban meg lehet bízni. Roger Federer mindössze egyetlen játszmát veszített a US Open idei küzdelmei során, negyeddöntős fellépését is röpke száz perc alatt letudta, miközben a másik három elődöntős egyaránt ötjátszmás küzdelemben harcolta ki a továbbjutást. Roger király, a sportág uralkodója,  hosszú hónapok óta őrzi a trónját, világelsőségét senki sem veszélyezteti. New York-i címvédése sem forog veszélyben, bár erről vélhetően másképp gondolkodik három úr, az adelaide-i Hewitt, valamint a két amerikai, Ginerpi és Agassi. Ők még reménykednek a detronizálásban.

"Rettenetesen nehéz ellene bármit is kitalálni."

Hát… Nem egyszerű feladat. Federer idén 71 profimérkőzést játszott, s csupán háromszor kapott ki. A melbourne-i elődöntőben az orosz Szafin, a monte-carló-i tornán a francia Gasquet, a párizsi elődöntőben pedig a spanyol Nadal számára adatott meg a ritka lehetőség, hogy a meccs végén fogadja a király gratulációját. Tegyük hozzá, az utóbbi két viadal salakon zajlott. Kemény pályán viszont 43-1 Federer idei meccsmérlege, csupán a Szafin elleni botlás éktelenkedik a remek statisztikában, s az ausztráliai vereséget követően zsinórban 33 kemény pályás találkozón nem talált legyőzőre. Nem meglepő tehát, hogy a hibázni képtelen svájci már kilenc tornagyőzelmet jegyez 2005-ben, s több mint négymillió dollár pénznyereménye adódott az idei versenyeken.

Skalpja kétségtelenül értékes vadászzsákmány lenne, de Federer nem adja meg könnyen magát. A negyeddöntőben például az argentin Nalbandian (a US Open 11. kiemeltje, a torna két évvel ezelőtti elődöntőse) próbálkozott a nagy vad becserkészésével. Az előjelek nem is voltak olyan rosszak, hiszen kettejük első öt összecsapásán mindig a dél-amerikai nyert. Ám mostanra változtak az idők, Federer 6:2, 6:4, 6:1-es győzelemmel vonult pihenni, s a szállodaszoba tévéje elől szemlélte, miként kínlódik leendő ellenfele, Lleyton Hewitt a balkezes finn Nieminen legyűrésével. Az ausztrál végül 2:6, 6:1, 3:6, 6:3, 6:1-re nyert, így a mai elődöntőben újrajátszhatják a tavalyi Federer–Hewitt finálét. Hogy valóban repríz lesz-e a vége, az még persze kérdéses, ám látva a jelenlegi formákat, könnyen elképzelhető, hogy a svájci nem enged háromszettes meccsnyerési „szokásából”…

– Rettenetesen nehéz ellene bármit is kitalálni – vélekedett a Federer elleni elődöntős fellépés esélyeiről a 2001-es US Open-bajnok Lleyton Hewitt. – Roger fantasztikus formában van, szinte képtelen hibázni. Nincs titkos recept, nincs taktika arra, hogy miként lehet legyőzni. Valójában  egyszerű dolgom lesz: el kell hinnem, hogy ő is megverhető, akarnom kell, hogy nyerjek ellene, s minden pont, minden ütés előtt csak erre kell gondolnom.

A másik ágról mindenképpen amerikai játékos kerül a vasárnap esti döntőbe, hiszen az egykori Davis Kupa-hős, a kétszeres US Open-bajnok Andre Agassi a jelenlegi DK-csapatban a Belgium elleni világcsoportos osztályozóra készülő Robby Ginerpi ellen mérkőzik. A negyeddöntő mindkét játékosból sokat kivett (Blake és Coria legyőzése egyaránt ötjátszmás, heroikus csatában sikerült), ám valószínűsíthető, hogy a 13 esztendős kortöbblet ellenére a fürge léptű Las Vegas-i Agassi apó gyorsabban regenerálódik, mint a hosszú meccsekhez kevésbé szokott, mindössze huszonkét éves ifjú honfitárs. S miközben az urak még a finálé jogáért csatáznak, a többi szakágban már a végjáték van soron.

A hölgyeknél lapzártánk után fejeződött be a Sarapova (orosz, 1.)–Clijsters (belga, 4.) csúcsrangadó és a másik elődöntő, a Gyementyijeva (orosz, 6.)– Pierce (francia, 12.) mérkőzés. A női párosok elődöntőjének különlegessége, hogy elbúcsúzott a 48 esztendős Navratilova és a 20 éves Grönefeld többgenerációs duója (a Gyementyijeva, Penetta orosz, olasz egység elleni vereséggel), a vegyes párosban pedig már bajnokot is hirdettek: Hantuchova, Bhupati (szlovák, indiai) kettős végzett az élen. A férfiaknál az amerikai Bryan ikrek (2.) a Björkman, Mirnyi (svéd, fehérorosz, 1.) duó ellen lapzártánk után vívták a döntőt.

Roger Federer

Született: 1981. augusztus 8., Bázel (Svájc)

Lakóhelye: Oberwill (Svájc)

Ütőfogás: jobbkezes, magassága: 186 cm, súlya: 85 kg

Grand Slam-tornagyőzelem: 5, tornagyőzelem: 31

Példaképei: Boris Becker, Stefan Edberg

Hobbi: golf, futball, síelés, zene, kártya

Lakóhelye: Oberwill (Svájc)

Ütőfogás: jobbkezes, magassága: 186 cm, súlya: 85 kg

Grand Slam-tornagyőzelem: 5, tornagyőzelem: 31

Példaképei: Boris Becker, Stefan Edberg

Hobbi: golf, futball, síelés, zene, kártya "Rettenetesen nehéz ellene bármit is kitalálni." -->

Ezek is érdekelhetik