Hírek

2005.09.22. 00:00

Őrült, aki ma vezet

Aki teheti, ma kerülje el autóval a belvárost. Az autómentes nap alkalmával ugyanis teljes hosszában lezárják az Andrássy utat. Este kerékpáros felvonulás teszi próbára az autósok türelmét.

Vajta Zoltán

Aligha látott olyan közlekedési káoszt a főváros, mint amilyen ma vár a budapestiekre. Egy teljes napra lezárják az Andrássy utat elejétől a végéig. Nem felújítás vagy baleset miatt, hanem autómentes napot rendeznek. Ilyen hétköznap még nem volt Budapesten. Európa számos városában viszont hagyománya van ennek az eseménynek. Franciaországban találták ki 1997-ben. Budapest három évvel ezelőtt csatlakozott a mozgalomhoz. Egy-egy szeptemberi vasárnapra zárták le az Andrássy utat, amolyan majálisféle mulatságra. Legutóbb a múlt hét végén. A szervezők szándékai szerint délben egyetlen percre valamennyi autó megállna. Így emlékeznének meg a közlekedési balesetek áldozatairól. Ha az autósok csatlakoznak a kezdeményezéshez, a máskor legzajosabb utakon is hallani lehet majd a déli harangszót. A szervezők azt mondják, nem kitolni szeretnének a budapestiekkel. Az autómentes nap célja felhívni a figyelmet, hogy autó nélkül is lehet közlekedni. Csúcsforgalomban mindenképp gyorsabban lehet eljutni egyik pontról a másikra metróval, villamossal. Különösen ma.

Nem nehéz belátni, hogy milyen hatása lesz az Andrássy út elvesztésének. Legnagyobb káosz majd a párhuzamos utakon várható. Különösen a Rákóczi úton – véli Zdroba Gyula, a Fővinform munkatársa. Nem lehet gyorsan menekülni a Király, a Wesselényi és a többi kisebb utcában sem. A merőleges Nagykörúton is meglehtősen bajos lesz a haladás. Hiszen a kisebb keresztutcákra zúduló forgalmat nem biztos, hogy elbírják majd a nagykörúti kereszteződések.

Berényi János, a Közlekedés Tudományi Intézet tagozatvezetője szerint viszont nem lesz sokkal nagyobb fennakadás, mint egy csőtörésnél. A budapestiek időben felkészülhettek a felfordulásra. Így lehet, hogy csak a környező utakon alakulnak ki ma dugók. Persze mindez attól függ, hogy mennyien kerülik el autóval a környéket és szállnak metróra, villamosra. Az autómentes nap szervezőit épp az vezérli, hogy erre felhívják a figyelmet. Korántsem a jegyforgalom növelése érdekében. Vajda Pál főpolgármester-helyettes, valamint a közlekedési szakma szerint Budapestnek nincs más jövője. A fővárost ugyanis nem erre a forgalomra tervezték.

Amikor kialakult a jelenlegi úthálózat, a közlekedésmérnökök nem is gondolhattak még közlekedési dugókra. A benzinmotoros autó ugyanis a 20. század második felében vált tömegessé. Budapesten most naponta egymilliónál is több autó robog az utakon. Igaz, egy részük azért, mert elkerülő utak hiányában nem tud másfelé menni. Itt futnak össze az ország főútjai. Ha megépül az M0-s körgyűrű, számottevően csökkenhet a zsúfoltság a belvárosban. Hiszen az átmenő forgalom elkerüli majd a Rákóczi utat, Nagykörutat, de még a Hungária körgyűrűt is.

Edvin Martonnal versenyeznek a politikusok

Ma kivételesen átérezhetik az ingázók sorsát a politikusok és a közlekedési igazgatók. A Budapesttől 56 kilométerre fekvő Szokolyáról indulnak útnak háromnegyed hétkor Volánbusszal Budapestre. Kismarosnál vonatra szállnak, és háromnegyed nyolckor érkeznek a Nyugati pályaudvarra. Az eljutási verseny résztvevői: Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes. Továbbá Aba Botond, a BKV vezérigazgatója, valamint Fajcsák Lajos, a Volánbusz igazgatója és Kozák Tamás, a MÁV fejlesztési vezérigazgató-helyettese. Velük egy időben indul el autójával Edvin Marton hegedűművész.

Nem csak az Andrássy útról tiltják ki a kocsikat

Az V. kerületi Zrínyi utcát is lezárják ma éjfélig. A XV. kerületben a Beller Imre utcára tíztől délig nem lehet autóval behajtani. Kerékpáros felvonulás miatt pedig este hat és fél nyolc között időszakosan nem lehet autózni a következő útvonalon: Városligeti Műjégpálya, Andrássy út, Deák tér, Károly körút, Astoria, Kossuth Lajos utca, Erzsébet híd, Attila út, Moszkva tér, Margit körút, Tölgyfa utca, Margit híd, Szent István körút, Teréz körút, Oktogon, Városliget, Felvonulási tér. Több városban lesznek még útlezárások. Köztük Budakalászon, Bicskén, Dunaföldváron, Egerben, Hódmezővásárhelyen, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben.

Ezek is érdekelhetik