Hírek

2005.04.16. 00:00

Kőbányán folytatódik az MSZP belharca

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tartja magát nyilatkozatához. Hiller István pártelnök még nem válaszolt a Reggel írásban feltett kérdéseire a szocialisták belső vitájával kapcsolatban.

Izing Antal

„Ipari méreteket öltött a keverés a kőbányai önkormányzatnál” – fogalmazott egyik forrásunk. A Reggel után több lap és televízió is foglalkozott a kőbányai MSZP taglistáinak hitelességével. Egyes adatok arra engednek következtetni: lehet, hogy a taglétszámot törvénytelen eszközökkel növelték. Több tag, több küldött, nagyobb befolyás, ez lehet a képlet.

A taglétszám-ügy miatt szintén MSZP-tagok fogalmaztak meg erős belső kritikát. Több bírálót pártfegyelmi bizottság elé idéztek. Közben megegyezés körvonalazódott bírálók és megbíráltak között. A két oldal közötti egyik különbség, hogy a bírálóknak kevesebb pozíciójuk van a helyi hatalomban. Hatalom nélkül pedig – mondják a bírálók – nem tudnak fellépni a kőbányai közélet rendbetételéért. Pénteken négy és fél órás egyeztetést tartott a két oldal. Az alku tárgya egy részletes tagellenőrzés volt. A bírálókat nyugalomra intették. Felvetődött, hogy a kritikusok közül hányan kerülhetnek az elnökségbe és a bizottságokba.

A megegyezés után közös sajtóközleményt terveztek. De a bírálók csütörtökön úgy döntöttek, hogy tizenöt alapszervezet felhatalmazásával közösen lépnek a nyilvánosság elé. A vizsgálatot követelők indoklásuk szerint ezt azért teszik, mert az ígéretek ellenére sem látnak igazi készséget érdemi megállapodásra. Kőbányán huszonkilenc szervezet van. Tizenöt „lázad”, két részre szakadhat az ország legnagyobb helyi MSZP-szervezete.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lapunk írásban feltett kérdéseire korábbi válaszát ismételte: „Hiba lenne, ha a miniszterelnök állást foglalna az ilyen ügyekben bárkinek az oldalán is”. Kérdéseinket továbbította Hiller István pártelnöknek. Hozzá lapunk szintén eljuttatta a miniszterelnöknek is elküldött kérdéseket még március 30-án.  A pártelnök nem válaszolt.

Közel kétmilliárdos bevételt várnak részvényeikből

Értesüléseink szerint Kőbányán a belső harc kezelése mellett most az a legfontosabb, hogy a 18 százalékos Hungexpo-részvénycsomagot eladhassák. Ismert, hogy az ÁPV Rt. a vásár 37 hektáros területét eladásra hirdette meg.

A Demján-csoport és a francia GL Events 8 milliárd forintos ajánlata nyert, de a szerződést még nem írták alá. Arról, hogy mit építenek a Hungexpo területén, a nyertes cégek még nem adtak hírt. Az viszont biztos, hogy Kőbánya a részvénycsomag eladásából 1,8 milliárdos bevételre számít.

Ekkora összegnél a brókerbotrány után visszanyert hárommilliárd forint mellett jelentősen nőhet Kőbánya szabad felhasználású pénzvagyona. Párthoz nem tartozók szerint a vita az 1,8 milliárd felhasználásának ellenőrzéséről is szól.

Izing Antal Közel kétmilliárdos bevételt várnak részvényeikből Értesüléseink szerint Kőbányán a belső harc kezelése mellett most az a legfontosabb, hogy a 18 százalékos Hungexpo-részvénycsomagot eladhassák. Ismert, hogy az ÁPV Rt. a vásár 37 hektáros területét eladásra hirdette meg.

A Demján-csoport és a francia GL Events 8 milliárd forintos ajánlata nyert, de a szerződést még nem írták alá. Arról, hogy mit építenek a Hungexpo területén, a nyertes cégek még nem adtak hírt. Az viszont biztos, hogy Kőbánya a részvénycsomag eladásából 1,8 milliárdos bevételre számít.

Ekkora összegnél a brókerbotrány után visszanyert hárommilliárd forint mellett jelentősen nőhet Kőbánya szabad felhasználású pénzvagyona. Párthoz nem tartozók szerint a vita az 1,8 milliárd felhasználásának ellenőrzéséről is szól. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!