Hírek

2004.11.23. 00:54

Újra divatosak a régi órák

Újra hódít a mechanikus időjelző. Megbízhatóság és szépség tekintetében a hagyományos órák messze elektronikus társaik előtt járnak.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="134"] Nyolcvanezertől hétmillió forintig kínálják a szebbnél szebb órákat. Mindenki pénztárcájától függően válogathat a belvárosi üzletben is.
[/caption]Watch de Luxe – Kristóf tér 6. Az új óraparadicsom. Cartier, Piaget, IWC, Baume & Mercier, TAG Heuer, Omega, Breitling – az ember csak kapkodja a fejét a kínálat láttán. Elkapott beszédfoszlányok: a mechanikus órák újra hódítanak. Erről szól a piac, s így ítélik meg a szakemberek is. A magyar lakosságnak vélhetőleg elege lett az elektronikus, csiricsáré csodákból, s inkább választja a már nagyapái által is ismert mechanikus márkákat.

Így gondolhatta Szerb Gábor és Czipper János is, akik nem kevés pénzt befektetve létrehozták az új boltot. Hogy pontosan mennyiért, az titok. Anynyit azért megtudtunk: a világcégek nem tesznek különbséget Moszkva, Bukarest és Budapest között. Mindenhol egyformán kemény feltételeket támasztanak.

Mihez milyen óra dukál? – merül fel óhatatlanul a kérdés. Hölgyeknek vékony, a viselt ruha színéhez idomuló szíjú ketyegő ajánlott. Mivel az ízlés sokféle, a kínálat is ehhez igazodik. Ám a túlzások itt sem egészségesek. A gyémántokkal kirakott, aranyfényben fürdő mechanikus csoda jól mehet az estélyihez. Egy farmeros házibulira azonban már korántsem ajánlott. Ugyanez fordítva is igaz.

Urak sportrendezvényre nyugodtan mehetnek műanyag szíjjal és ütésálló órával. A nemes vonalú öltönyhöz azonban jobban megy a szolid színű bőrszíj és az ezüstösen csillogó fém. A kalandos lelkűek és életmódúak bárhol bátran viselhetnek mindent mutató kronométert.

Nagyapáink korában külön szertartásszámba ment, amikor a frissen érettségizett vagy vizsgázott diák megkapta élete első komoly időjelzőjét. A háború előtt minimum egy Longinest, majd az ötvenes években egy valódi Poljotot. A 170 négyzetméteres üzletben amúgy hatalmas értékű készletet halmoztak fel. A legolcsóbb nyolcvanezer, míg a legdrágább óra hétmillió forint. A pincében van hazánk legmodernebb szervize.

Elektromostól a mechanikus szerkezetig

A világ első szabadalmaztatott önmeghajtott mechanikus óraszerkezetét a magyar származású amerikai, Steven Phillips órásmester fejlesztette ki. A mechanizmus Eternal Winding System (EWS) névre hallgat. A ketyegőt egy hőmérséklet-érzékeny bimetál látja el energiával. Az új szerkezetű időmutató legmeglepőbb tulajdonsága, hogy magára hagyva még két esztendeig képes működni. A közel hetvenéves Phillips a magyar forradalmat követően, 1956-ban emigrált Amerikába. A tengerentúli Guilfordban, Connecticut államban The Budapest Watch Company néven nyitotta meg üzletét, 1964-ben.

Nagy név képviseletében, nagy tervekkel érkezett

– Nagy reményekkel nézünk a budapesti bolt működése elé – mondta Tom Meggle, a Cartier vezérigazgatója. Az ünnepélyes megnyitásra hazánkba látogatott cégvezér úgy véli, itt is van fizetőképes kereslet a márkás órákra. Hozzátette, hosszú ideje keresték a megfelelő magyar partnert, hisz eddig csak áttételesen voltak jelen a hazai piacon.

Mivel az itt kapható termékek közel azonos áron szerezhetők be, mint bárhol a világon, nem lesz értelme egy-egy óráért külföldre utazni. A legnagyobb gondnak a hamisítást nevezte. Megtudtuk, a Cartier évente több millió forintnak megfelelő összeget költ a csalók leleplezésére. A boltban dolgozó szakemberek továbbképzése megoldott, így a legmodernebb időjelzőket is biztonsággal tudják majd javítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!