Gyász és emlékezés

2024.02.13. 14:13

A Marian Cozma halála utáni BL-meccs volt életük legnehezebbje

Február 8. szomorú dátum a magyarországi és a romániai kézilabda történetében. 2009-ben ezen a napon késelték halálra a Veszprém kézilabdázóját. Uros Vilovszki tatabányai kézilabdázóval idéztük fel a tragikus sorsú, egykori csapattársa, Marian Cozma emlékét.

Túri Csaba

Mindenki emlékszik a szörnyű tragédiára, amikor egy veszprémi bár előtt halálra késelték Marian Cozma kézilabdázót, a bakonyi csapat játékosát. A román beállóson kívül Ivan Pesic és Zarko Sesum is súlyos sérüléseket szenvedett a támadás során. Elfelejthetetlen, kitörölhetetlen emlék minden jó érzésű ember számára. A kívülállók azonban felfogni sem tudják, hogy az egykori csapattársaknak mekkora traumát okozhatott a szörnyű tragédia, ami életük végéig fogja kísérni őket. Az akkori veszprémi csapatban játszott Uros Vilovszki magyar válogatott kézilabdázó is, aki jelenleg a MOL Tatabánya játékosa.

Veszprémi játékosok (a kép jobb szélén Uros Vilovski) az Ademar león elleni Bl-meccsen marian cozma
Veszprémi játékosok (a kép jobb szélén Uros Vilovszki) a Marian Cozma halálát követő első találkozón, az Ademar León elleni BL-meccsen
Forrás: Veol.hu/archív

A sors fintora, hogy éppen a sajnálatos esemény 15 éves fordulójához nagyon közel rendezték az elmúlt hétvégén a Telekom Veszprém-MOL Tatabánya magyar bajnoki rangadót. Megkerestük Uros Vilovszkit, aki az érzékeny téma ellenére készséggel állt a rendelkezésünkre, és mesélt az emlékekről, a Romániában töltött időszakáról és arról, hogyan tudta feldolgozni a feldolgozhatatlant. 

Marian Cozma neve összefort Veszprém városával

Marian Cozma mindössze 26 évet élt. Emlékét azóta is őrzik Veszprémben, egy őt ábrázoló szobor is készült, ahol minden évben megemlékeznek a csapat játékosai. A szezon legjobb veszprémi játékosának járó elismerés is az ő nevét viseli. 2024-ben a díjat Andreas Nilsson érdemelte ki. Marian Cozma neve örökre egybeforrt Veszprém városával. 

– Milyen érzés volt ennyire közel az évfordulóhoz visszatérni éppen Veszprémbe? Milyen volt a hangulat, hogyan fogadták a helyszínen? 
— Marian mindig ott lesz a szívemben. Ezen a meccsen érte is játszottam, ő is erőt tudott adni a játékhoz, ami valóban pont ennyire közel volt most sajnos az évfordulóhoz. Ezeken a napokon egy kicsit mindig nehezebb. Nagyon jó gyerek volt, mindenki szerette őt, mindig szívesen emlékezek rá. 

Életük legnehezebb meccsét játszották Marian Cozma halála után

– Lesz egy másik évforduló is hamarosan. Az Ademar León ellen 15 évvel ezelőtt, február 17-én léptek pályára a Veszprémmel. Hogyan emlékszik vissza a mérkőzésre, ami akkor két nappal a temetés után volt? 
– Az a mérkőzés az egyik legnehezebb volt az egész életemben, de nem csak nekem, hanem az egész csapat számára. 

Az élet sokszor nagyon nehéz, olykor nagy pofonokat oszt, és ez az egyik legnagyobb pofon volt, amit kaptunk.

 Sajnos muszáj továbblépni valahogy, de ez nem mindig sikerül, olykor visszatérnek a fájdalmas emlékek. Hiába nehéz, muszáj azonban továbblépni, mert csak így tudjuk élni az életünket. Két lehetőség van: az egyik, hogy sikerül menni tovább az életben. A másik pedig, hogy nem, de akkor viszont felemészti az embert teljesen. Amennyire én tudom, Marian édesanyja a mai napig nem tudta túltenni magát a történteken. 

uros vilovszki veszprémi gyilkosság kézilabda telekom veszprém maran cozma
Marian Cozma 2008 őszén egy  Bajnokok Ligája meccsen
Fotó: Szabó Miklós / Forrás: Nemzeti Sport

– Tartja még a kapcsolatot Marian családjával, szüleivel? Szoktak néha beszélni még? 
– Játszottam ugye Romániában kétszer egy évet (Uros Vilovszki a 2015/16-os szezonban a HC Baia Mare, a 2017/18-as szezonban a Székelyudvarhely játékosa volt – a szerk.). Mindkét csapatban volt olyan játékostársam, aki ismerte a családot. Így amikor Bukarestben játszottunk az aktuális csapatommal, akkor fel tudtam hívni Marian apukáját, hogy beszélgessek vele egy kicsit. Volt olyan, amikor Bukarestben kórházba kellett mennem valamilyen sporttal kapcsolatos vizsgálatra, akkor is tudtam vele találkozni. Ezeken az alkalmakon mindig kimentem a temetőbe felkeresni a sírhelyet is. 

Pesics neki köszönheti az életét

A Veol annak idején arról is beszámolt, hogy szemtanúk szerint Uros Vilovszki mindent megtett a Patrióta Lokálnál, hogy megakadályozza a tragédiát, sokáig próbálta visszatartani a késsel támadókat, majd később ő támogatta be a vesén szúrt Ivan Pesicet a kórházba, ezzel megmentve csapattársa életét. 

– Korábbi veszprémi csapattársaival tartja a kapcsolatot, akikkel akkor együtt játszott? Fel szokták idézni Marian emlékét? 
– Persze, sokukkal tartom a kapcsolatot a mai napig, de amikor telefonon beszélünk, akkor ez nem szokott feljönni témaként. 

Viszont amikor személyesen találkozunk a régi csapattársakkal, akkor mindig előjönnek a veszprémi emlékek, sokat szoktunk sztorizgatni, és ilyenkor természetesen Marian is mindig szóba kerül. Nagyon jó emlékeket őrzünk róla mindannyian. 

– A meccs végén adták át a Marian Cozma-díjat. Mennyit jelent ez a díj annak a játékosnak, aki ezt megnyeri? 
– Nem tudom, hogy pontosan mit jelent nekik ez a díj, de remélem, hogy nagyon sokat. Marian egy nagyon tehetséges, fiatal játékos volt akkoriban, a karrierje felszálló ágban volt, nagyszerű pályafutás várt rá. Nem tudom, hogy a mai fiatalok mennyire ismerik őt, vagy mennyire ismerik a vele történt tragédiát, de remélem, hogy valamennyire legalább tisztában vannak Marian történetével, és ez a díj jelentőséggel bírhat az ő életükben is. 

Veszprémi játékosok (a kép jobb szélén Uros Vilovski) az Ademar león elleni Bl-meccsen marian cozma
Veszprém-drukkerek Marian Cozmára emlékezve a 15 évvel ezelőtti BL-meccsen
Forrás: Veol.hu/archív

Az a Bajnokok Ligája-meccs az érezelmekről szólt

A Veolnak Remport Csaba, az Építők néven is ismert bakonyi csapat videóelemzője elevenítette fel a 15 évvel ezelőtt történteket. Ő a bárban is együtt volt a veszprémi kézilabdázókkal, amikor bekövetkezett a tragédia. Az Ademar León elleni Bajnokok Ligája-meccsre így emlékezett vissza:
− Nehéz elmondani, hogy azokban a napokban milyen állapotban volt a csapat, hogyan érezték magukat a játékosok a pályán. Lehet róla beszélni, lehet róla írni, de egyik sem adja vissza a valóságot.

Akkor és ott nem számítottak a szakmai dolgok, nem volt lényeges, ki az ellenfél. Le a kalappal a játékosok és a szurkolók előtt is, az az este nem a sportról, hanem az érzelmekről szólt 

− fogalmazott, hozzátéve, hogy Marian Cozma egy nagy gyerek volt, amikor hozzájuk került. Szeretett viccelődni, mindig mosolygott, imádta a zenét, már messziről hallották, amikor jött edzésre. 

Bárhol játszott Marian Cozma, mindenhol sikeres volt
Marian Cozma 1982. szeptember 8-án született Bukarestben. Édesapja és édesanyja is kézilabdáztak, mindketten játszottak a román nemzeti válogatottban. Így nem is lehetett kérdés, hogy az ifjú Marian milyen területen fog kiteljesedni az életben. Ennek megfelelően kézilabdás pályafutását a Dinamo Bukarestben kezdte, a csapattal számos sikernek volt a részese. Román bajnoknak és kupagyőztesnek is mondhatta magát, miközben a felnőttválogatottban is bemutatkozhatott egy Fehéroroszország elleni meccsen. A jó szereplés meghozta a gyümölcsét, 2006-ban Veszprémbe szerződött, Európa egyik élcsapatához. A bakonyi csapattal kétszer-kétszer megnyerte a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát, egy alkalommal pedig az EHF-kupát is sikerült elhódítaniuk. 
Marian Cozmának nem a végzetes veszprémi este volt az első, amikor megtámadták. Még 2005-ben a Rapid Bukarest fanatikusai felismerték az utcán és egy kést szúrtak a hátába. Abból a sérüléséből még szerencsésen felépült. 2009. február 8-án az újabb késszúrás azonban már az életét követelte. 

Remport Csaba szerint a román válogatott egy idő után felismerte, hogy a világ egyik legjobbja lehet a posztján és sokat komolyodott, rengeteget dolgozott és a játéka egyre jobb lett. A tragédia egy remek pályafutást is kettétört.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában