Kipu 60

2023.09.07. 07:22

Kiprich egy hős! - „a tatabányai varázsló” holland dokumentumfilmet kapott szülinapjára

Szerdán ünnepelte a hatvanadik születésnapját Kiprich József. A Tatabányai Bányász és a Feyenoord szeretett csatára a sok-sok köszöntés mellett dokumentumfilmet is kapott ajándékba. A holland szurkolók pedig a mai napig imádják, és vallják: játékára tényleg a varázslat volt a legjobb szó.

Kemma.hu

Kiput a búcúsmeccsén vállukon vitték körbe a csapattársai a stadionban annak idején, miközben a szukrolók éltették

Forrás: csakfoci.hu/Facebook

Hollandiában a mai napig nem felejtik Kiprich Józsefet: a 60. születésnapját szerdán betöltő „tatabányai varázslóról” („tovenaar van Tatabánya”) dokumentumfilmet is forgatott a holland ESPN, amelyet stílszerűen szerda este mutattak be. Szeretett klubja, a Feyenoord a Twitter-csatornáján keresztül köszöntötte Kiput, és egy részletet meg is mutattak a dokumentumfilmből, kiemelve, hogy így duplán különleges nap lett szeptember hatodika. 

A rövid részletből kiderül: a stáb azt is megkérdezte Kiputól, hogy hiányzik-e neki a Rotterdam, mire a válasz az volt: hazudna, ha azt mondnaá, hogy nem. A lábtörése azonban megakadályozta, hogy az idén kimenjen Hollandiába. Kiprich a szurkolóknak is üzent, mondván, hogy a kinti drukkereket nem lehet elfelejteni. 

Az 1991-es kupagyőztes Feyenoordban is ott volt már Kipu (a felső sorban jobbról a harmadik)
Az 1991-es kupagyőztes Feyenoordban is ott volt már Kipu (a felső sorban jobbról a harmadik)
Forrás: Feyenoord Rotterdam/Facebook

A dokumentumfilmet jó eséllyel még akkor forgatták, amikor az idén a Feyenoord 1993-as bajnoki győzelméről készített egy összeállítást az ESPN, számos régi játékost megszólaltatva. A tavaszi felvételre utal az is, hogy a Rotterdamban máig szeretett ikon gratulált ahhoz is, hogy a csapat megnyerheti a bajnokságot. Az Eredivisie-s pontvadászatot egyébként két meccsel a szezon zárása előtt, május közepén nyerte a klub, tehát valamikor ez előtt látogathatott el a holland stáb Tatabányára. 

Sokat elárul Kipu népszerűségéről, hogy a klub azt a filmet is vele promózta a Twitter-csatornáján. Ez egyébként cikkünk végén is elérhető, igaz csak eredeti nyelven, de rengeteg archív felvétellel, így Feyenoord-drukkereknek és Kipu-rajongóknak így is kötelező darab. 

Nemcsak a klub, hanem a szurkolók is szeretettel gondolnak rá, a mai napi többen meglátogatják őt Tatabányán. A kommentekből az is kiderül, hogy becene, a varázsló a mai napig elkíséri. Volt, aki például arról írt, hogy olyan, teljesen váratlan dolgokat művelt a pályán, amik tényleg varázslatnak tűntek. 

A klub Twitter-oldalán a hozzászólók legendának is nevezik Kiput, van, akinek a mai napig ő minden idők kedvenc Feyenoord-játékosa, más szerint elmondhatatlanul nagy szerepe volt a '93-as bajnoki címük megszerzésében.

Az fr-fans.nl, kifejezetten a klubra koncentráló portálon is záporoztak a kommentek a dokumentumfilm hírére. Többen kultikus hősnek nevezték. Volt, aki játékstílusáról írt, miszerint már-már ártatlanul, mintha lekéste volna a vonatot, sétált a pályán, aztán a következő pillanatban már a kapuban volt a labda. Mi is felidéztünk róla néhány történetet jegyzetünkben:

A Feyenoord 1993-as bajnoki győzelméről szóló dokumentumfilm teljes egészében itt megtekinthető, így bízhatunk benne, hogy előbb-utóbb a Kipu-film is felkerül a csatorna online oldalára. Ami biztos, hogy most többször is leadják, így szeptember 7-én, 8-án, 10-én is többek között.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában