Kézilabda

2023.07.03. 14:00

Ezüstérmemmel zárt a magyar válogatott

Ezüstérmet szerzett a német-görög közös rendezésű U21-es férfi kézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott, miután a berlini döntőben több mint tízezer néző előtt 30–23-as vereséget szenvedett a társházigazda Németországtól.

Kemma.hu

Ezüsttel zárt a csapat

Forrás: MKSZ

Fotó: Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Két veretlen együttes találkozott az U21-es férfi kézilabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében Berlinben, ahol a házigazda német, és a magyar válogatott is hét győztes meccsel a háta mögött álmodozott a világbajnoki aranyérem megszerzéséről. Az várható volt, hogy otthon a németek eljuthatnak a fináléig – ahogy azt tették is magabiztosan –, s eséllyel pályáznak a végső sikerre. A magyar csapat mellett mindazonáltal az szólhatott, hogy rendkívül egységes képet mutatott az egész torna folyamán, s a folyamatos rotálásnak köszönhetően talán jobban beoszthatta erejét, sőt, a legtöbb nemzetközi rutinnal rendelkező játékossal is mi rendelkeztünk a korosztályos vb-n. A mieink egyébként 1977 után jutottak ismét döntőbe: akkor az első junior vb-n a szovjetektől kaptunk ki, míg a németek 2009-ben és 2011-ben játszottak finálét, s mindkettőt meg is nyerték a dánok ellen.

Ezúttal magyar technikai hibával kezdődött a döntő, majd mindegyik oldalon védéssel mutatkoztak be a kapusok. A mieink ezúttal is az öt egyes védekezési formációval próbálták hatástalanítani a távoli lövéseket és a bejátszásokat, míg elöl a középső játékunkon volt a hangsúly: rendkívül jól játszottuk be a labdákat a beállónak, azonban a lövők betörései közül többet is bravúrral hárított David Späth. Látszott, hogy tudatosan lassítjuk a játékot, nem megyünk bele a rohanásba, így nem is a rengeteg gólról szólt az összecsapás, amelyen először a 14. percben, 5–4-nél vezettünk Krakovszki Zsolt találatával. Hiába védett kollégájához hasonlóan egész jól Palasics Kristóf, egy-egy eladott labda után ismét mi futhattunk az eredmény után, s a hibák miatt a szünetre az addigi legnagyobb, háromgólos különbség alakult ki (14–11).

Próbálta rendezni a sorokat Sótonyi László, mégis öt-kettővel kezdték a második félidőt a hazaiak, ami úgy tűnt, lélektanilag el is döntötte a mérkőzést. Späth az egész találkozón szenzációsan védett, a magyar átlövők számára szinte bevehetetlen volt a kapuja, így húsz perc alatt mínusz hatról kellett volna megfordítani az állást. Rövid ideig úgy tűnt, talán még sikerülhet is, ám az utolsó negyedóra kezdetén is sok volt a magyar hiba. Megrázták magukat a németek, és fokozatosan újra elléptek, így a hajrára már nem volt kérdés a győztes kiléte. A mieink első, egyben legfájdalmasabb vereségüket szenvedték el a torna döntőjében, mindenesetre így sem lehetnek elégedetlenek, hiszen 46 év után szereztek ismét ezüstöt a junior-világbajnokságon.

U21-ES FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 30–23 (14–11)
Berlin, 8235 néző. V: Sosa, Lemes (uruguayiak)
NÉMETORSZÁG: SPÄTH – Häseler 2, USCINS 4, FISCHER 6, Wilhelm, Heitkamp 1, Freihöfer 3 (1). Csere: Ludwig (kapus), N. Lichtlein 3, Langhoff 3, SCHOLTES 6, Kranzmann 2 (1), Pregler, Seitz, Beneke, Sauter. Szövetségi edző: Martin Heuberger
MAGYARORSZÁG: Palasics – Krakovszki Zs. 2, Ilic 1, Sztraka, Papp T. 3, LUKÁCS P. 4, SISA 4. Csere: Mikler K. (kapus), Temesvári, Imre B. 5 (5), Fazekas G. 3, Ónodi-Jánoskúti, Karai 1, Pergel A., Ludmán. Szövetségi edző: Sótonyi László
Az eredmény alakulása. 4. perc: 1–1. 8. p.: 3–2. 14. p.: 4–5. 19. p.: 7–7. 25. p.: 11–9. 33. p.: 17–12. 40. p.: 19–15. 42. p.: 20–17. 47. p.: 23–17. 54. p.: 28–21.
Kiállítások: 4, ill. 2 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 5/5

Sótonyi László: – Jobb volt a német csapat, a saját játékát tudta mutatni, mi viszont nem. Nem teljesítettünk sem taktikailag, sem mentálisan megfelelően. Ennek ellenére ez a két hét, illetve az elmúlt két évünk szépen és jól sikerült. Mindig hangsúlyozom, az utánpótlás-versenyeken nagyon fontos, hogy távolabbi célokért is dolgozzunk. Már ilyen fiatalon tudják ezek a játékosok, hogy milyen egy világbajnoki elődöntő és finálé, hogyan kell bármelyik nemzet ellen úgy pályára lépni, hogy le tudják győzni. Sportemberek vagyunk, nyilván mérkőzésről mérkőzésre nyerni szeretnénk, az esetek nagy részében sikerült, szóval abszolút büszke vagyok a csapatra, ez szép eredmény, negyvenhat év után játszott a juniorválogatott újra döntős és lett vb-ezüstérmes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában