Strandröplabda

2022.12.23. 20:03

“Még fel sem fogtam!” - a tatabányai strandröplabdázót tárt karokkal várja Florida

A hazánk egyik legtehetségesebb strandröplabdázójának számító 18 éves tatabányai hölgy, Gubik Hanna az Egyesült Államokban folytatja karrierjét.

Kun Attila

Gubik Hanna nagy lehetőség előtt áll

Forrás: Gubik Hanna

Mint korábban megírtuk, Hanna szeptembertől a floridai DeLand városában található Stetson Egyetemen tanul és sportol tovább, ahol tanulmányi és sportösztöndíjat kapott. A nem mindennapi esély körülményeiről beszélgettünk vele.

– Minek köszönhető ez az igencsak komoly lehetőség?
– Már két éve próbálkozom azzal, hogy az Egyesült Államokban folytassam a tanulmányaim és a sportkarrierem. Ehhez elvégeztem a SAT-vizsgát, amely az országba tanulni érkezők számára amolyan amerikai érettségi vizsgának tekinthető. A világ számos országában letehető online, így hazánkban is, mégpedig Budapesten. Szövegértésből és matematikából kellett vizsgáznom, de az itthoni jó tanulmányi eredményen is hozzájárult a sikeres vizsgához.

– Egy sportösztöndíj elnyeréséhez nyilvánvalóan más is kellett...
– Idén párommal, Vasvári Zsófival a kilencedik helyen végeztünk a Törökországban rendezett U19-es világbajnokságon, ami ugyancsak sokat segített a sportösztöndíj elnyerésében. Emellett megkerestem az egyetem edzőit, videókat küldtem nekik a mérkőzéseimről, folyamatosan tartottuk a kapcsolatot.

– Hogyan alakul majd a karrierje Floridában?
– Januárban kezdődik az aláírási időszak az egyetemeken, a tanulmányaimat szeptemberben kezdem, pszichológiát fogok tanulni. Ha lehetőségem lesz rá, a mesterképzést is szeretném majd elvégezni. Tagja leszek az egyetem strandröplabda-csapatának, minden nap edzünk, hétvégenként pedig versenyekre járunk. Sokat fogunk utazni, hiszen Florida mellett a legtöbb versenyt az ország másik végében, Kaliforniában rendezik. Nagy előny, hogy az egyetem támogatja a válogatottban történő szereplésem is, így a nyári szünetekben az itthoni versenyek mellett a nemzetközi megmérettetéseken is részt vehetek.

– Az Egyesült Államokban rengeteg külföldi hallgató tanul sportösztöndíjjal. Önnek is lesznek külföldi csapattársai?
– Több, mint egy tucat játékosa van a csapatnak, köztük válogatottak játékosok is. Brazil, cseh, lengyel, lett és szlovák társam is lesz.

– A teremröplabdával végleg felhagyott?
– A Stetson Egyetemen több sportággal foglalkoznak, így teremröplabdával is, de én már csak strandröplabdázom.

– Lesznek magyar ismerősei?
– Szerencsére sok ismerősünk él a környéken, nem leszek egyedül magyarként.

– Hogyan éli meg ön, illetve családja ezeket a pillanatokat?
– A családom anyagilag és mentálisan is nagyon sokat segített, nélkülük nem jutottam volna el eddig. Nagyon friss még ez az egész számomra, szinte még fel sem fogtam, de már nagyon várom! 

Sportos család tagja Hanna

Gubik Hanna 2004. március 22-én született Tatabányán, a Váci Mihály Általános Iskola elvégzését követően a Bárdos László Gimnáziumban érettségizett. Versenyzőként jelenleg az ÓSSC tagja, korábban játszott a Beach Sport, a Vasas és a Strandröplabdázásért csapataiban is. Párja játékosként jelenleg Réthelyi Orsolya. Teremröplabdázóként a Tatabányai RSE és a Tatai AC játékosa volt. Sportos családban nőtt fel, édesanyja, Gubik Zsoltné vízilabdázott, édesapja, Gubik Zsolt röplabdázott Tatabányán, húga, a 12 éves Jázmin a tatabányai Squashberek SE játékosa, immár háromszoros korosztályos magyar bajnok. Hanna nagybátyja, Gubik János Tatabányán, Dunaújvárosban és Kaposváron röplabdázott, válogatott feladó volt, jelenleg a női strandröplabda-válogatott szövetségi kapitánya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában