Magyarok a csúcson

2021.09.07. 18:00

Trópusi klíma lepte meg a Himalája „kapujában” az esztergomi öregdiákot

A következő állomásához érkezett Suhajda Szilárd és társa, Klein Dávid expedíciója, amelyen a hegymászók a világ hetedik legmagasabb pontját tervezik meghódítani.

Arzt-Pintér Anna

A következő állomásához érkezett Suhajda Szilárd és társa, Klein Dávid expedíciója, amelyen a hegymászók a világ hetedik legmagasabb pontját tervezik meghódítani.

Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd

Videóban jelentkezett be Nepálból Suhajda Szilárd, a Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021 egyik hegymászója Facebook-oldalán. A volt esztergomi főiskolás vidáman üzent a Himalájából, mint mondta, a napokban ismét újabb lépéssel kerültek közelebb a 8167 méretes Dhaulagiri meghódításához.

– A környezet és a klíma egészen elképesztő, én magam soha nem voltam még ilyen trópusi környezetben. A páratartalom valami észveszejtő! – mesélte lelkesen a megyei kötődésű mászó.

A szeptember 1-jén indult expedíció két résztvevője, Suhajda Szilárd és Klein Dávid nem kisebb feladatra vállalkozott, mint megmászni a Viharok hegyeként is emlegetett csúcsot, amely a maga 8167 méterével a világ hetedik legmagasabbja. A Dhaulagirit úgynevezett tiszta módszerrel, oxigénpalack és teherhordók nélkül tervezi meghódítani a magyar mászó páros.

Az expedíció még igencsak az elején jár, de minden a tervek szerint halad: a két mászó szeptember 1-jén este indult el Budapestről, első állomásuk pedig a főváros, Katmandu volt. Néhány napnyi ügyintézés után innen egy kisebb helyi járattal repültek tovább Pokharába, ahonnan terepjáróval folytatják majd az útjukat. Végül, további egy hétre lesz még szükségük ahhoz, hogy gyalogosan felérjenek a mászás valódi kiindulópontjának tekinthető alaptáborába.

Szeptember közepétől az alpinisták itt kezdik meg akklimatizációjukat: további egy hónapon keresztül a Dhaulagirin fel és le ingázva egyre magasabban építenek majd ki táborokat. Mint Szilárd " target="_blank" rel="noopener noreferrer">oldalán olvasható, először 5850 méter magasan, majd 6400 méteren, végül 7400 méteren, így szoktatva magukat a körülményekhez és helyezve el felszerelést: sátrat, benne élelmet, a főzéshez szükséges gázt és egyéb eszközöket is. Innen, a hármas táborból többnapos pihenőt követően indulnak majd a csúcstámadásra. A pontos dátumot az akklimatizáció gyorsasága és a helyi időjárási viszonyok is befolyásolják, de tervek szerint erre, a 8167 méteres Viharok hegyének meghódítására október elején-közepén kerülhet majd sor.

Suhajda Szilárd egyébként járt már ennél magasabban: 2019-ben első magyarként hódította meg a K2 csúcsát, amely 8611 méterével a világ második legmagasabb pontja. Ott azonban olyan sérülést szenvedett, ami 2020 nyarán műtéti beavatkozást igényelt. A tavalyi expedíció mégsem ezért, hanem a pandémia miatt hiúsult meg, ám a mászó – saját megfogalmazása szerint – így legalább maximálisan a rehabilitációra koncentrálhatott. Suhajda a Facebook-oldalán arról is írt korábban, hogy a világ hetedik legmagasabb csúcsának számító Dhaulagirit előttük csupán egyetlen magyar, a néhai Erőss Zsolt érte el tizenöt évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában