döntés

2021.07.10. 07:42

Jóval kevesebb jut idén a tatabányai sportra

Az önkormányzati támogatások megtárgyalása nem megy könnyen a megyeszékhelyen. A kért 57 millióból 23-at kapnak a sportszervezetek.

B. K.

Az önkormányzati támogatások megtárgyalása nem megy könnyen a megyeszékhelyen. A kért 57 millióból 23-at kapnak a sportszervezetek.

Forrás: Kemma.hu

Az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Civil és Nemzetiségi Bizottsága szerdán döntött arról, hogy mely sportegyesületeket milyen mértékben támogat idén Tatabánya. Összesen 33 sportszakmai szervezet részesült önkormányzati támogatásban, többségük működéséhez idén mindössze 100-300 ezer forint körüli összeggel tud hozzájárulni az önkormányzat.

A döntést nagy visszhangot kiváltó közéleti vita előzte meg. A képviselők közül többen azt nehezményezték, hogy az idei év első felében nem született döntés erről, nehéz helyzetbe hozva a sok gyermek sportolását biztosító klubokat. A járványhelyzet miatt a támogatásokról egy személyben Szücsné Posztovics Ilona polgármester dönthetett volna, azonban mint korábban közölte, ragaszkodik ahhoz, „hogy a beérkezett 57 millió forint igényről az a szakbizottság döntsön, akinek ez a feladata”.

A polgármester a veszélyhelyzet megszüntetését követő első bizottsági ülés kapcsán pedig már arról írt, hogy „Nincs döntés a sporttámogatásokról – a fideszes képviselő megakadályozta.” A kijelentés arra vonatkozott, hogy a hattagú szakbizottság ülésén mindössze négyen jelentek meg, azonban a bizottság határozatképtelenné vált, miután Bereznai Csaba is távozott. A fideszes képviselő azzal indokolta mindezt, hogy a helyszínen szembesült vele: képviselőtársai nem kaptak meghívót és tájékoztatást a bizottsági ülésről.

A politikai csatározások után meghozott döntés: az igényelt 57 millió forint helyett 25 milliót áldoz idén Tatabánya az egyesületekre, egészen pontosan a diák-, lakossági- és versenysportra, létesítményfenntartásra. Bereznai Csaba kezdeményezésére a bizottság úgy döntött, az épületfelújításokra szánt mintegy kétmillió forintot átcsoportosítja, így némi többlettámogatáshoz juthattak a cselgáncsozók és röplabdázók. A legnagyobb mértékű támogatást a Tatabánya Városi Szabadidősport Szövetség (5 millió forint), Ippon Judo Tatabánya, Tatabányai Röplabda SE (3-3 millió forint), PTSE, Tatabányai Judo Club és az amerikai fociban jeleskedő Vulkán TSE (2-2 millió forint) kapta.

A tatabányai nyugdíjasklubok és szervezetek támogatásáról szintén a héten döntött az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Civil és Nemzetiségi Bizottsága. A döntés szerint az összesen 28 nyugdíjasklub közül 13 kapott valamivel több mint 371 ezer forint támogatást, a többi szervezet 100-300 ezer forint közötti önkormányzati támogatásban részesült.

Mint ismert: a sportegyesületek támogatásának halogatása nehéz helyzetbe hozta a Tatabányai Sport Clubot is, ám Bencsik János, a térség ország­gyűlési képviselője a múlt héten számolt be arról, hogy a kormány kiemelt sportszervezetté nyilvánította az egyesületet, egyúttal 300 millió forintos sportszakmai fejlesztési támogatást biztosított. Bencsik János hozzátette: „a legjobbkor érkezik a kormányzati támogatás, hiszen a város polgármestere által elfogadott városi költségvetés jelentős mértékben csökkentette a helyi sportélet finanszírozását.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában