Megismerni

2024.01.31. 11:00

Nagy sikere volt a tokodi helytörténeti kiállításnak +fotók

A várakozásokat jócskán felülmúlta és kifejezetten nagy sikere volt a lakosok körében annak a helytörténeti kiállításnak, melyet a magyar kultúra napjához kapcsolódva egy héten át lehetett megtekinteni a tokodi könyvtárban.

Walczer Patrik

Takács Rita könyvtáros, közművelődési szakember elmondta, hogy régóta gyűjtik a településen a helytörténettel kapcsolatos tárgyakat, dokumentumokat fotókat. Soós Rezsőné helytörténeti kutató, számos kötet szerzője, a helyi értéktár bizottság tagja életcélként tekint a Tokod gazdag múltjához kötődő emlékek megőrzésére, tőle sok anyagot kapott a könyvtár, de rajta kívül mások is hozzájárulnak időnként a közös kincs gyarapításához. Mindezzel egyrészt példát is mutathatnak számos környékbeli településnek, másrészt megmarad sok olyan érdekesség az utókornak, mely szervezett gyűjtés, a könyvtárban való tárolás és rendszerezés nélkül könnyen feledésbe merülhetne.

A mostani tárlaton a római korszaktól és az egykori Gardellaca településtől kezdve a bányászat legszebb évtizedein, a sportélet legnagyobb sikerein át a helyi kötődésű írók által publikált művekig és Tokodról szóló szakdolgozatokig számos érdekességet láthattak az érdeklődők. A méltán híres üveggyár históriájában is elmélyülhettek a látogatók, de kezükbe vehették többek között a Tokodi Faluközösségi Egyesület első huszonöt évét bemutató kötetet is. Ottjártunkkor tekintette meg a tárlatot és a számtalan régi fényképet Bánhidi László, a nagyközség polgármestere is, aki szintén örömét fejezte ki, hogy a lakosok ily fontosnak tartják a közös múlt megőrzését.

Fényképek
A tokodi címer történetén túl számos régi fotót is meg lehetett tekinteni a könyvtárban, melyek főleg az idősebb korosztály képviselőiben ébresztettek nosztalgikus érzéseket. A május elsejei felvonulások, a közgyűlések, a különböző rendezvények, illetve az egykori Aranykalász Termelőszövetkezet mindennapjait bemutató tabló is nagy népszerűségnek örvendett. A nagy sikerre való tekintettel idén ősszel akár újabb helytörténeti kiállítás is nyílhat az intézményben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában