Kritika

2024.01.14. 09:00

Aki éhezte a kutatást

Áttörések – Életem és a tudomány címmel jelent meg 2023 második felében az immár Orvosi-Élettani Nobel-díjas magyar tudós, Karikó Katalin életrajzi kötete. Egy olyan magyar ember históriája, aki rendkívül szerény körülmények között indult el élete pályáján, hogy aztán mindazok példaképe legyen, akiknek nem adatott meg a manapság oly sokat emlegetett biztos és jelentős anyagi háttér.

Pöltl Zoltán

A könyvből kiderül, hogy Karikó Katalin egy vályogházban nőtt fel, és olyan szülei voltak, akik a szerény körülmények ellenére mindent megadtak neki, hogy megvalósíthassa álmát. A folytatás az iskolák elvégzése után a kutatási területen való rendkívüli aktivitás, először Magyarországon, majd később az Egyesült Államokban, ahol Philadelphiában telepedtek le, s nem mondtak le magyar állampolgárságukról. Az író életrajzában kitér az Amerikában való tudományos munka mellet a magánélet részleteire is, így családjáról, férjéről, gyermekéről és unokájáról is sok mindent elárul.

Természetesen a kötetben külön fejezet szól a Covid elleni hatékonyabb vakcina előállításában vállalt szerepéről, így többek között arról, hogy a vakcina fejlesztését támogató és később forgalmazó cég, a BioNTech a németországi Mainz-ban építette meg székhelyét, így a kutatások miatt a magyar tudósnak nagyon sokat kellett ingáznia Európa és az USA között. Ahogy a kiadói ajánlóban olvasható: „Eredményei egy, az emberiség sorsát meghatározó másik kutatást, a rákbetegségek kialakulásának és terjedésének feltárását is új szintre emelhetik.” A kötet főszereplője többek között így fogalmaz a könyv első lapjain: „Ez a könyv egy régóta esedékes köszönet megfogalmazása mindazoknak – minden magyarországi tanáromnak és mentoromnak, valamint a kardiológia, az idegsebészet és az immunológia világhírű szakértőinek –, akiktől sokat tanultam, akik megengedték, hogy mellettük dolgozzak, akikkel együttműködve szereztem tapasztalatokat.”

A kötet érdekességét számos részletén túl az is adja, hogy az életrajzot olyanok ajánlják, mint például Bill Gates, a 2020-as Kémia Nobel-díjas Jennifer Doudna és Rubik Ernő. Ez utóbbi írja, hogy ehhez az eredményhez tanulás, a szorgalmas kutatásra való éhség és szenvedélyes kíváncsiság is kellett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában