Kézműves foglalkozás

2023.12.20. 21:00

Madárkalácsot, karácsonyfadíszt is készítettek Esztergomban

Az intézmény két különböző pontján várták az érdeklődőket az esztergomi Duna Múzeum karácsonyi kézműves foglalkozásán. Az óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek megtartott foglalkozások alkalmával egyrészt a téli madáretető építés és madárkalács készítés volt a fő profil, másrészt a karácsonyi díszek, kiegészítők, ünnepi üdvözlőkártyák, mézes sütemények álltak a középpontban.

Pöltl Zoltán

A fiúk és lányok egyaránt ügyeskedtek

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

A Duna Múzeum karácsonyi kézműves foglalkozása túlzás nélkül állítható, hogy nagy siker volt. Kitűnt, hogy egyes családoknál, szülőknél igenis szempont lett, hogy arra neveljék gyermekeiket, hogy egyfelől nem a drága ajándék a jó ajándék, másfelől fontos, hogy a saját maguk által készített karácsonyi ajándék, vagy karácsonyi dísz természetes anyagokból készüljön, illetve praktikus és hasznos legyen. 

Ennek jegyében érkeztek december 16-án sokan az esztergomi intézménybe, s vettek részt a kifejezetten kreatív foglalkozásokon. Dávid Balázs gátőr már szerepelt korábbi cikkünkben, ő volt most is, aki a figyelem középpontjába került, már, ami a madáretetőket és a madárkalács készítést illeti. Mint a Duna Múzeum fakultatív napján dolgozó szakembertől megtudtuk: ez alkalommal a téli madáretetésről tanulhattak játékos formában a gyerekek, akik e témán belül madáretetőt és madárkalácsot tanultak meg készíteni. 

Dávid Balázs elmondta, hogy a madarak – így például az Esztergomban és környékén leginkább élő veréb, fecske, kék-, szén- és a barátcinege, meggyvágó pinty, zöldike, tengelice, szalonka – alapvetően nem igénylik a téli etetést, feltalálják magukat, de ha egyszer elkezdtük az etetésüket, akkor nem szabad abbahagyni, mert odaszoknak és az elmaradó eleséggel bajba sodorhatjuk őket. A madáretetőt talán nem kell különösképpen magyarázni, de a madárkalács már némi kommentárra szorul. A szakember elmondta, hogy az tulajdonképpen napraforgó, köles, kukorica, valamint marhafaggyú keveréke. A magokat, majd a forró, folyékony faggyút beleöntjük egy formába úgy, hogy egy madzag végét is beletesszük, majd, ha megfagy a zsiradék, akkor kész is a madárkalács, már csak ki kell függeszteni a kívánt helyre a kertbe, vagy az erkélyünkre. 

Ezen a decemberi napon a múzeum galériájában a fentiekhez hasonló igen kreatív munka folyt, ahol a gyerekek számos kézművességben jeleskedtek. A mostani foglalkozáson a fő motívum a madár volt, és csak természetes anyagokat használtak. Így szalmából készült az ékszer, gyógyfüvekből teafilter a hozzávaló kis fonállal, címkével és kis tasakkal, valamint levendulából szappangolyó, fenyőágakból és más természetes anyagokból ajtó- és ablakdísz, illetve karácsonyfára való dísz, a klasszikus alapanyagokból mézeskalács díszek és papírból karácsonyi üdvözlőkártyák. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában