Fekete István

2023.11.09. 07:35

Vuk és Bogáncs együtt költözött be a tatai múzeumba +fotók

A Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtárnál előre bejelentkező gyerekcsoportok ingyenesen nézhetik meg a kiállítást.

Goletz-DeáK Viktória

Titkos kalendárium címmel Fekete István munkásságáról szóló vándorkiállítás nyílt a Tatai várban. Goldschmidt Éva, a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár munkatársa a megnyitón elmondta, hogy Fekete István születésének 120. évfordulója alkalmából indult útnak három évvel ezelőtt az a vándorkiállítás, mely az író irodalmi munkásságnak állít emléket. A tárlatot az életművet gondozó Móra Kiadó indította útjára, Tatára a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár és a Kuny Domokos Múzeum szervezésében érkezett, és egy hónapon keresztül tekinthető meg a vármúzeumban. 

A kiállítás megnyitójára a Talentum Általános Iskola negyedik osztályosai is kilátogattak. Kerti-Rónai Zsuzsanna, a gyerekek osztályfőnökétől megtudtuk, hogy már eddig is ismerkedtek Fekete István regényeivel. Az elmúlt években az olvasókönyvükben több részlet is szerepelt a Vukból, a Bogáncsból, vagy akár a Tüskevárból. Így a diákoknak nem ismeretlenek a történetek, amikkel a kiállításon találkoztak. Ráadásul most fogják majd házi olvasmányként megkapni a Vukot, így már külön élménnyel kezdhetnek neki a bájos és ravasz róka történetének.

A gyerekeket pedig egy kis játék is várta. Goldschmidt Éva elárulta, hogy az előre bejelentkező gyerekcsoportoknak egy feladatsort adnak, amit a kiállításon található anyagok és információk segítségével tudnak kitölteni. A talentumos gyerekek is lelkesen vágtak neki a feladatnak és szorgalmasan olvasták a táblákat, írták a megfejtéseket a papírra. Így többek között megismerkedtek Csámpással a bájos csacsival, vagy Gusztávval az okos nyúllal.

De a kiállítás nemcsak a gyerekeknek ad élményt. Több felnőtt is kíváncsi volt a megnyitóra. Dávid Balázs Esztergomból érkezett, hogy lássa a tárlatot. A vízügy gátőreként dolgozó férfi elárulta, hogy már gyerekkorában elrabolták a szívét Fekete Istvánnak a természetről szóló regényei. A történeteken keresztül pedig ő is megszerette az élővilágot és a természetet, amit most a munkája során ő is szívesen átad a hozzájuk érkező gyerekcsoportoknak. 

Vuk és barátai
A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényhez kacsolódóan a tárlat a művekhez igazodva a természetet, az évszakokat, az állatokat állítja középpontba. A kiállított anyagok között diafilmek, bábok, a győri Vaskakas Bábszínház Vuk előadásának díszlet-makettje, a szerző életével foglalkozó írások, vadászattal kapcsolatos tárgyak, digitális fotóalbum is helyet kaptak. A táblákon nemcsak Fekete István történeteinek kedves szereplőivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de QR kódok segítségével a regényekhez kapcsolódó érdekességre is bukkanhattak az interneten. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában