Izgalmas programok

2023.10.18. 08:19

Ismét itt az ország legnépszerűbb energiaipari rendezvénye - mindenkit vár az Erőművek Éjszakája

Hét telep nyitja meg kapuit október 27-én, az Erőművek Éjszakáján. Három víztornyot is felkereshetnek az érdeklődők Komáromban, Oroszlányban, valamint Tatán. Az Öreg-tó városában a szennyvíztisztító telep és a tatai erőmű szintén fogadja a látogatókat. Megnyílnak az erőművek Dorogon és Tatabányán is.

Körtvélyfáy Dina

A három megtekinthető víztorony közül a legmagasabb az 52 méteres komáromi víztorony, amelynek kapacitása is hatalmas, vízellátás szempontjából kiemelkedően fontos létesítmény. A bátrabbaknak mindenképpen érdemes felmászni rá. A jellegzetes alakú, 24 méter magas oroszlányi víztorony a város szimbóluma lett, az esemény alatt a legfelső szintig fel lehet kapaszkodni. Tatán, a Kálvária víztorony mára műemlékvédetté vált, a szép téglafalazatú épületben kiállításokat és hangversenyeket is rendeznek. A mellette fekvő víztározó modern technikával, teljesen automatikus irányítással működik, és hét település vízellátásáról gondoskodik.

Aki a víz további útját szeretné követni, annak érdemes a tatai szennyvíztisztító telepre ellátogatni. Itt a modern technikák és folyamatok mellett régebbi műtárgyakat lehet megtekinteni, valamint megismerni a mindenki számára fontos „csatorna-használati illemtant”. Erre a telepre kiskorúak nem léphetnek be.

Kulisszatitkok

Idén immár negyedik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célkitűzése, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

Aki a hőenergia előállítására kíváncsi, annak javasolják a Veolia dorogi vagy tatai erőműveinek, illetve a tatabányai erőműnek a megtekintését. Mindhárom helyen több kazánban is használnak biomasszát. A tatabányai komplexum 23 ezer lakást és számos intézményt lát el hőenergiával. A 113 éves Dorogi Erőmű vendégei működés közben láthatják majd a főberendezéseket, a kazánokat és a turbinákat, és vezetéssel végigsétálhatnak a vízüzemben, a kazánházban és a turbina csarnokban is. A Tata Energia Kft. üzeme már 1995 óta zöld energiával dolgozik, és látja el távhővel és használati meleg vízzel Tata városát. A megújuló energiaforrásokat hasznosító erőmű a Távhő Ökocímkét is elnyerte, mivel jelentősen hozzájárul Tata környezetvédelmi mutatóinak javulásához. Utóbbi három helyszínen a fényképezés nem megengedett.

Az elmúlt három évben nagy népszerűségnek örvendett a rendezvény, az Erőművek Éjszakája programjaira tavaly, 2022-ben több ezren látogattak el. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre már lehet regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában