Botticelli szerelmei

2023.06.24. 18:22

Négy nővel is szerelembe esett a híres festő Schmöltz Margit esztergomi író új regényében

A 94. Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Botticelli szerelmei című regény, melyről az esztergomi szerző, Schmöltz Margit beszélt.

Pöltl Oxi Zoltán

Schmöltzl Margit a legújabb könyvét mutatja

Fotó: P.Z.

 Új könyve mellett szóba kerültek a könyvheti élményei, illetve egy írói rezidencián szerzett tapasztalatai és a következő, történelmi jellegű regénye is. Az író elsőként Vitéz János érsek dolgozószobájáról beszélt, ahol Wierdl Zsuzsanna és Prokopp Mária művészettörténészek az ott található négy falfreskón szereplő alak közül a Mértékletesség nőalakját tulajdonítják Sandro Botticelli reneszánsz olasz festőnek.  Schmöltz Margit új regénye ennél tovább megy, és az írói fantázia eredményeként a történet alapszituációja az, hogy a freskók alkotója, az akkor még fiatal Botticelli mind a négy nőalak modelljével különös viszonyba keveredik. 

A szerző arra is felhívta az interjúban a figyelmet, hogy amikor Botticelli Vitéz János érsek meghívására Esztergomba érkezett, hogy nála dolgozzon, mint festő, Európa jelentős és gazdag kulturális, szellemi és társadalmi központjába érkezett meg. A Botticelli szerelmei és korábbi regényei szerepeltek az idei Ünnepi Könyvhéten, melyet a budapesti Vörösmarty téren, illetve a Duna-korzón tartottak. 

Schmöltz Margit úgy látta, hogy ez a rendezvény még mindig egy országosan jelentős, irodalmi, könyves esemény, melyen nemcsak a közönség kap több lehetőséget, de az írótársadalom személyes találkozói is komoly értékeket jelentenek. Mint elmondta: neki ez már a harmadik ünnepi könyvhét, amin regényeivel szerepel, de most először élte meg azt, hogy nem tudta letenni a tollat, mert olyan sokan kértek tőle folyamatosan dedikációt új könyvébe, illetve az előző, ugyancsak friss kötetbe, a Kék imágó címűbe.

Schmöltz Margit végül arról is beszélt, hogy pár hete írói rezidencián volt Vajszlón, mely lehetőséget pályázati úton nyerte. Mint kifejtette: a Pécs melletti alkotói rezidencián – a pályázati kiírásnak megfelelően – új regényét kezdte meg, melynek témája az esztergomi tatárjárás, illetve irodalmi naplót is vezetett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában