Programok, kiállítások

2023.06.24. 11:29

Éjszakai kalandozásra hívnak Esztergom múzeumai - 12 helyszínt sorolunk

Tizenkét helyszínen várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján Esztergomban. A június 24-ei eseménysorban a királyváros legpatinásabb és legkülönlegesebb intézményei és programjai kápráztatják el a több esetben csak ezen az alkalmon bemutatandó programokat, kiállításokat.

Pöltl Oxi Zoltán

A Múzeumok Éjszakája egyik legizgalmasabb és legmodernebb esztergomi helyszíne lesz a Duna Múzeum

Forrás: Duna Múzeum/Facebook

A 2023-as Múzeumok Éjszakáján még a megszokottnál is jóval többet kínálnak Esztergomban, szám szerint 12 állomást, melyeket a kezdéstől számított 18 órától éjfélig – akár a kisvonat segítségével is – kényelmesen végig lehet kalandozni. Az pedig már többéves hagyomány, hogy a Múzeumok Éjszakáján a közgyűjteményi intézmények családoknak, fiataloknak kínálnak a művészetek, így például a zene és színházművészet térfeléről ekkorra idecsábított előadókkal színes, különleges, sok esetben csak ekkor látható produkciókat, programokat.

Többek között a Duna Múzeumban 18 órától várják a publikumot, a programjukban a Csillangó Meseműhely előadása, egy virtuális várostörténeti séta, a Richter Gedeonról elnevezett tudományos show, élő állatos bemutató, Fifikus fizikusok című játékos kísérletek, majd 22 órától a Jazzformers koncertje lesz megtalálható.

A Pázmány Péter utcai Bibliotékában 19 órától a kódexek különleges világáról szóló előadás, majd egy gregorián hangséta ejti ámulatba a látogatókat. A Szent Adalbert Központban 18 órától a 80. születésnapjára bemutatott életmű tárlata kapcsán beszél pályájáról Kókay Krisztina textilművész, s itt a kiállítás maga is megtekinthető. Az Arany János utcai őslénykiállítás 18 órától félóránként tárlatvezetéssel, illetve egész estés programként aranymosás, ékszerkészítés, ásványkutatás foglalkozásokkal várja az érdeklődőket.

A Keresztény Múzeum idén nyolc különféle programot kínál a Múzeumok Éjszakáján. 18 órától többek között reneszánsz táncok kicsiknek és nagyoknak, reneszánsz frizurák workshop, kézművesasztal színezőkkel, fejpántkészítővel és reneszánsz habán tányérfestővel foglalkozások kötik le a gyerekeket és felnőtteket. 21:15-kor Carlo Goldoni: A hazug című komédiáját adják elő az „Átjátszók” társulat, azaz az Árpád-házi Szent Erzsébet iskola diákjai. A megyei levéltárban 18 órától Miklós Tamás világháborús könyvének bemutatója, illetve zárásig időszakos kiállítás és retró játékklub a kínálat. A Babits Mihály Emlékházban tárlatvezetés, 23 órától a Meseautó című film vetítése lesz. 

A Vármúzeumban sok programmal kínálják meg a publikumot, így például kézműves-foglalkozás gyerekeknek, régészeti előadás Esztergom és a Szent Korona kapcsolatáról, csillagles a loggián, éjszakai tárlatvezetés a várban és nyomozós szerepjáték régészeti felhangokkal. A Múzeumok Éjszakája esztergomi programjairól részletesen a visitesztergom.hu oldal programrovatában lehet olvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában