Kiállítás

2023.06.24. 23:02

Egy óriásmakett állt az építészettörténeti ünnep középpontjában a Bazilikában

Caput, Mater et Magistra címmel nyílt meg építészettörténeti kiállítás az esztergomi Bazilika Kincstárának különtermében.

Kemma.hu

A Caput, Mater et Magistra kiállítás "főszereplője" az óriásmakett volt

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A tárlat „főszereplője” az az óriási makett volt, mely a főszékesegyház építése okán készült el, s amely a végső, valóságos változatnál egy jóval nagyobb kiterjedésű komplexumrendszert mutat. A megnyitón többek mellett részt vett Erős Gábor országgyűlési képviselő is.

A nagy érdeklődést előre megsejtve a Caput, Mater et Magistra (Feje, anyja és tanítója) építészettörténeti kiállítás megnyitóját a Bazilika főhajójában tartották. Az esemény házigazdája Török Csaba plébániai kormányzó volt, aki elsőként a főszékesegyházban folyó teljes rekonstrukció adta különleges helyzetekről, illetve az új tárlat jelentőségéről szólt. 

A tárlaton multimédiás eszközön is végig lehet követni a monumentális építkezést
Fotó: P. O. Z. / Forrás: 24 Óra

A megnyitóbeszédet Vukoszávlyev Zorán, műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkár mondta, aki többek között kiemelte, hogy „akár hazai lateránként, akár a magyar Vatikánként erre az épületegyüttesre és középpontjában a majdnem kétszáz évvel ezelőtt építeni kezdett Bazilikára, a mű monumentalitása, a vállalkozás grandiozitása nem szorul bizonygatásra.” 

A kiállításról Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója, a tárlat koncepciójának szerkesztője beszélt röviden. Mint hangsúlyozta: a kiállítás célja az volt, hogy hazai és külföldi turisták részéről érkező érdeklődésnek eleget tegyenek azzal, hogy bemutatják, hogy az 1822-ben lerakott alapkőtől számítva, az előzményeivel együtt, mi minden történt az esztergomi főszékesegyház építése során. 

A kiállítás a főszékesegyház Kincstárában látható
Fotó: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

A kiállításon a Bazilika eredeti, egy, a megvalósultnál lényegesen nagyobb volumenű épületegyüttes óriásmakettja látható, mellett pedig az 1822-ben indult és közel 40 éve át tartó építkezés története olvasható, tablókon, multimédiás eszközön. A tárlaton ezek mellett az építtető egyházfők és a kivitelezők portréi, pályarajzuk, valamint az építkezéssel kapcsolatos ipari és egyházi eszközök vitrinekben kiállítva várják az érdeklődőket. Az állandó kiállítás a Kincstár részeként tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában