Adomány a városnak

2023.04.16. 09:49

Papp Albert képeiből nyílt kiállítás a Tatabányai Múzeumban

Papp Albert festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Tatabányai Múzeumban. A 2015-ben elhunyt művész 1959-től élt Tatabányán, s alkotóközösségek tagjaként, pedagógusként számos tárlathoz kapcsolódott a neve, tevékenysége. A kiállításon látható nyolcvan mű a múzeum képzőművészeti gyűjteményébe került.

Kemma.hu

A kiállítást június 11-ig lehet megtekinteni a a Tatabányai Múzeumban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Kiss Vendel, a múzeum igazgató helyettese köszöntötte a megjelenteket, majd Szücsné Posztovics Ilona polgármester nyitotta meg az ünnepi eseményt. Mindenek előtt Papp Albertnét üdvözölte, aki a városi intézménynek adományozta a művész képeit. 

Papp Albert meghatározó szereplője volt a város művészeti életének. Kiss Vendel röviden ismertette életútját, s kiemelte a Tatabányai Múzeumban 2013–ban megrendezett kiállítását. Alkotásaiban gyakran visszanyúlt szülőföldjéhez, s a letisztult, tiszta falusi életet vitte vászonra. 

Papp Albertné megköszönte Tóth Enikő, művészettörténész főmuzeológus tevékenységét, aki a kiállítás és a gyűjtemény kurátora, s óriási segítséget nyújtott a művek katalogizálásában. Mesélt a képek készítésének körülményeiről is. Elmondta: laikusként szemlélte férje munkásságát, aki miután munkájából hazatért, rendre elvonult a műtermébe. Órákat töltött itt el, s mikor elkészült egy-egy műve, elsőként felesége véleményét kérte. Szeretett a természetben festeni, s igen termékeny alkotó volt. Nyolcszáznál is több művet vettek lajstromba. 

Örömét fejezte ki, hogy férje alkotásai méltó helyre kerültek. Tatabánya mellett Tatán, Esztergomban, Zalaegerszegen, Hatvanban is sok festménye látható.

A Tatabányai Képzőművészeti Kör korábbi vezetője, Rochlitz György is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. Kiemelte: Papp Albert támogatta az amatőr képzőművészeket is. Nagyon sokat dolgozott együtt a képzőművész kör tagjaival, és nyolcvannál is több alkalommal nyitott meg kiállítást. Gondolkodása, keze nyoma fellelhető a csoport munkájában is. Csendesen, visszafogottan dolgozott, s maradandót alkotott. 

A kiállítás a Tatabányai Múzeumban június 11-éig látogatható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában