Örökség

2023.04.05. 17:30

„Egyensúlyt teremtek” - nagy munkában Fertődön a volt tatai kastélyigazgató

Fertődön is hatékony és sikeres üzemeltetést várnak el Pálházy Nándortól.

Kemma.hu

Cél a kulturális, tudományos, művészeti oktatás felvirágoztatása

Forrás: Kisalföld

Fotó: Máthé Daniella

Pálházy Nándor, az Eszterháza-központ új ügyvezetője Fertődön dolgozik azon, hogy műemlékeink hiteles felújításával a megmentett örökségi helyszínek olyan turisztikai vonzerővé váljanak, amelyeket többször is érdemes felkeresni. Ahogy azt a Kisalfold.hu-nak is elmondta, élményszerű programokkal készülnek a nyitásra.

Pálházy Nándor ahogy fogalmazott, már a végéhez közeledik az az évekkel ezelőtt megkezdett turisztikai célú műemléki felújítás, mostantól a működtetésre fognak koncentrálni. Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője közel húsz éve foglalkozik vállalati fejlesztéssel és üzemeltetéssel. Hat éve tért vissza Magyarországra, szaúd-arábiai megbízatást hagyott ott az itthoni kihívásért. Csatlakozott a Nemzeti Kastély- és Várprogramhoz igazgatóként, majd 2020-tól mint a tatai Esterházy-kastély igazgatója látta el feladatait a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kötelékében.

Ezek az épületegyüttesek fontos részei a történelmünknek, büszkék vagyunk rájuk, és természetesen érzelmileg kötődünk hozzájuk. Ahhoz azonban, hogy egy régi épületnek visszaadjuk a lelkét, meg kell ismerni a múltját. Szakmai életem során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, hogy hogyan vigyek életet egy felújított épületbe. Egyensúlyt teremtek az építész, a művészettörténész, a kiállítási kurátor, a zenei vezető, a turisztikai szakember és a múzeumpedagógus tevékenysége között, hogy a produktum maximális minőségű, ugyanakkor edukatív, élményszerű és hiteles legyen. 

Mint mondta, a fertődi kastély esetében a felújítástól a működtetésig mindent az emberekért, a látogatókért tesznek. Kiemelte, hogy ennek a birtoknak nemcsak értékesnek és élvezhetőnek kell lennie, hanem az adott keretek között üzemeltethetőnek is. Az ügyvezető arról is beszélt, hogy az elkövetkező időszak kiemelt feladata felhelyezni a kastélyt a nemzetközi turisztikai, tudományos, zenetudományos és kerttudományos palettára. 

Ez a mi örökségünk, a múltunk jelen időben. A gyermekeinknek is meg kell mutatni, hogy mennyire büszkék vagyunk rá

– mondta Pálházy Nándor. Hozzátette, az állandó kiállítások mellett időszakos tárlatokat, valamint olyan nívós zenei, tudományos, múzeumpedagógiai és kerttudományi programokat fognak kínálni, amikért a turistáknak érdemes legalább öt napig a térségben maradni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában