Megyei művészek

2022.10.18. 20:57

Szemünk láttára szálltak harcba a színárnyalatok Lábatlanon

Vulkánból előtörő lávafolyam, alkonyodó táj, valamint tengerparton felejtett pöttyös labda, vödör és lapát is vetekedett a figyelemért a IV. Komárom-Esztergom Megyei Képzőművészek Tárlatán.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Gerenday Közösségi Ház galériájában Szabó Ildikó közművelődési vezető köszöntötte a jelenlévőket, majd A. Bak Péter, Corvin-díjas festőművész, művészeti író, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) megyei képviselője nyitotta meg a kiállítást.

A. Bak Péter beszélt a megyei kiállítások hagyományának újraélesztéséről, a Magyar Festészet Napjáról is, melyet immár húsz éve október 18-án ünnepelnek, majd bemutatta a festőművészeket és alkotókat. A lábatlani Corvin-díjas festőművész is szerepelt a kiállítók között, természetelvű olajfestményeit, illetve egy negyedik, A nagy rátelepedő címet viselő, elgondolkodtatóbb akrilképét helyezte közszemlére.

A. Bak Péter Corvin-díjas festőművész (középen) mutatta be a megyei alkotókat és a kiállításon látható műveket
Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

A tatabányai Jakobi Anna Mária Assisi Szent Ferencet ábrázoló szakrális képe magára vonta a tekinteteket: a rendalapító alakjában a hullámzó víz és a kereszténység egyik fontos szimbóluma, a halak köszönnek vissza.

– A magyar festészet napján azért egy szobrásznak is jelen kell lennie, mert a képek mellett a szobrok hozzátartoznak a kiállításhoz – jegyezte meg A. Bak Péter, majd bemutatta Kóthay Péter tatai szobrászt, aki a fába rejlő nemességet és sajátosságot hangsúlyozta.

Nagy Judit (Komárom) kellő gondossággal és igényességgel készült olajképeit, Szilágyi Tibor (Tatabánya) elvontabb dimenzióba kalauzoló műveit is csodálva tekintették meg az érdeklődők. Nagy László (Esztergom) átszellemült pasztell- és olajfestményei, illetve Végh Éva (Dorog) természetelvű képei is rámutatnak: az ember a réteken, vízpartokon, en bloc a szabadban találhatja meg a nyugalmat.

Faszobrok bújtak meg a sarkokban
Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

Sz. Mákos Margit (Tatabánya) nagy méretű, homogénebb színvilágú alkotásai kellő gondolkodásra sarkalltak, az Életfolyam című képéről nemcsak egy hegyek között nehezen utat törő folyóra, hanem saját életünk alakulására is asszociálhatunk. Végül Zichó Gabriella (Lábatlan) pasztell technikával készült, alkotásaira terelődött a figyelem, köztük egy plakátpályázatra készült, díjnyertes képre, melyen egy Gillette pengével ujját elvágó kisfiú látható.

A. Bak Péter végül rámutatott: a színvilágok harcából a kék árnyalat emelkedett ki „győztesként”, hiszen ez a szín dominánsan jelent meg a tárlaton szereplő képeken. Reméli, hogy jövőre is megrendezhetik a kiállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában