Nemere

2021.08.15. 09:53

A világrekorder magyar író lerántja a leplet Mohamedről

A legtermékenyebb magyar író, Nemere István beállította saját világrekordját. A tavalyihoz hasonlóan a múlt hét végén egyszerre dedikálta négy új, a napokban megjelent könyvét a gyulai strandon.

Mórocz Károly

A legtermékenyebb magyar író, Nemere István beállította saját világrekordját. A múlt hét végén egyszerre dedikálta négy új könyvét a gyulai strandon.

Forrás: Beol.hu

Fotó: Imre György

– Most milyen kötetek kerültek az olvasókhoz?

– A tavalyihoz hasonlóan egyetlen napon ugyanaz a kiadó négy könyvemet jelentette meg, és azokat a gyulai strandon dedikáltam, nagy közönség előtt. Akadtak olyan Nemere-rajongók, akik külföldről is eljöttek erre az alkalomra. Lényegében már csak a saját korábbi rekordomat „javítgatom”, ami a mennyiséget illeti. Szerteágazó az érdeklődésem, bízom abban, hogy az olvasóimat is érdekli mindez. Az első egy régóta tervezett, gondolkodásra késztető mű, Ember és Univerzum címmel, ami több száz milliárd éves(!), kozmikus távlatokban próbálja bemutatni az emberiség és minden értelmes civilizáció esélyeit a hatalmas világegyetemben, amelynek a mi ősrobbanásból származó „világunk” kicsiny része csupán. Ez kapható lesz a könyvesboltokban, viszont a következő három csak az internetes könyváruházunkban. Ilyen a Mohamed 10 titka, amelyben nemcsak a prófétáról, hanem az iszlám történetének kezdeti időszakáról is elárulok sok érdekes, a keresztény kultúrkörben mozgó ember számára talán meglepő dolgot.

Tudták például, hogy Mohamednek volt két keresztény és egy zsidó felesége is, a tizennégy között?

A harmadik mű Párizs titkai címmel párban jár a pár hónappal korábban megjelent, és a 750-es „jubileumi” sorszámot viselő „Velence titkaival”. Nagyvárosok olyan titkairól szólnak ezek, amelyekről az idegenvezetők ritkán ejtenek szót, a nagy útleírásokban sem szerepelnek. A negyedik a Trianon titkai. Ezt főleg azért írtam meg, mert a legtöbb átlagos magyar ember nem jól tudja a történelmi események egymás utáni sorrendjét, sok dolognak az okát és a következményét is csak hiányosan ismeri.

– Vannak már újabb kész könyvek a kiadóknál?

– Természetesen. Van olyan kiadó, ahol tíznél több mű vár megjelenésre, némelyik már több éve. Ezekről nem mondok még semmit, legyenek meglepetések.

– Komárom-Esztergom megyei téma szerepel a tervei között?

– Most nem tervezek külön Komárom-Esztergom megyei témákat, viszont tudom, hogy van igény helyi irodalmi feldolgozásokra. Megesett már, hogy egy-egy város önkormányzata rendelt tőlem szép nagy regényt valamelyik történeti eseményéről vagy korszakáról. A legnagyobb sikert az Újpest keletkezését és első évtizedeinek történetét regényben feldolgozó „A hűség horgonya” jelentette, azt újra is nyomták. Ha bármelyik megyei város kérne tőlem ilyet, szívesen megírnám.

– A munkatempó a régi?

– Igen, és az életmódom is éppen olyan, mint volt negyven évvel ezelőtt, még Esztergomban. Csak a helyszín változott, pár éve egy nyírségi kis zsákfaluban, Bashalmon élünk a feleségemmel, szép nagy házban, nagy kerttel, kutyákkal, macskákkal. Minden adott a nyugodt és kitartó munkához. Írok, és persze várom a 759. könyvem megjelenését.

A Turul nemzetsége

Bőséges volt a választék Gyulán. Valaki összeszámolta, hogy Nemere István újonnan megjelent művein kívül körülbelül 140 más könyvét lehetett látni és megvásárolni, hét asztalról. Megtudtuk, hogy ez a szokásos mennyiség ott minden nyáron, immár tizenkét éve. Voltak történelmi dokumentumok és regények, krimik, életrajzok, gyermekkönyvek, romantikus művek, társadalmi kérdéseket, például a Covid vírus következményeit boncolgató kötetek és gyermekkönyvek. Az egyik asztalon ott volt a nemrégen megjelent Árpád és fiai is.

– Ez egy új sorozat nyitódarabja, első kötete – mondja az író –, amely A Turul nemzetsége gyűjtőcímmel az Árpád-házi királyok életével foglalkozik. Ha bírom az iramot, akkor évi két kötettel haladva meg fogom írni az uralkodó család emlékezetes, mintegy négy évszázados történetét. Egyébként 1974, vagyis a legelső könyvem megjelenése óta már jóval túlhaladtam a 12 millió, magyar nyelven Magyarországon eladott könyvet. Ezeket vásárolják külföldön is, Omántól Kanadáig sokfelé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában