most feszt

2021.08.27. 17:30

A kényszerű csend után izgalmas fesztivállal vág bele az új évadba a Jászai

Szeptember első hetében várja a színházlátogatókat a MOST FESZT 2021. A Jászai Mari Színházban öt monodráma és ugyanennyi stúdió­színházi előadást láthat majd a közönség.

S. G.

Forrás: Jászai Mari Színház

Fotó: Körtvélyesi László

– Amikor tavaly arra kényszerültünk, hogy a járvány miatt szeptemberre halasszuk a MOST FESZT-et, senki nem merte volna megjósolni, mit tartogat a jövő. Nem tudhattuk, hogy az idén is ekkor tudjuk megszervezni – fogalmazott Crespo Rodrigo szín­igazgató a MOST FESZT 2021 kapcsán. Hozzátette: az elmúlt majd’ másfél év – néhány rövid hónap kivételével – a kényszerű csend időszakát jelentette a színházak számára. Bármilyen helyettesítő formát találtak is ki az online térben, a személyes találkozás hiányát semmi sem tudta pótolni.

– Mégis, ha a szeptemberi MOST FESZT 2021-re gondolok, mégsem a bizonytalanság, sokkal inkább pozitív dolgok jutnak az eszembe. Büszke vagyok arra, hogy ezzel a fesztivállal, ezekkel az alkotókkal és művészekkel kezdhetjük el a 2021/2022. évadot – mondta az igazgató.

Szeptember 1-je és 5-e között öt monodráma és ugyanennyi stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők a színház Kamaraszínházában, nagyszínpadára épített nézőterén és nézőtéri büféjében. A stúdiószínházi előadások között a Miért lett R. úr ámokfutó? (KVTársulat), Kutyaportéka – kisvárosi kórkép (Függetlenül Egymással KHE, Maszk Egyesület, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Trafó Kortárs Művészetek Háza), Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém (Nézőművészeti Kft.), Ásókapa (Csíki Játékszín) és a Nero – „A semmi nem a tied. Csak a minden” (Stúdió K Színház) című produkciók láthatók.

A mono­drámák között a Túlélő – szuicid magánakció (Manna Produkció, Másik Oldal, B32 Galéria, Kultúrtér), Egy német sors – Brunhilde Pomsel élete és tanúvallomása alapján (Orlai Produkciós Iroda), Nem, nem, köszönöm (KuglerArt Szalon), A mi utcánk (Pécsi Nemzeti Színház) és versenyen kívül a Pedig én jó anya voltam (Örkény István Színház, eredeti bemutató: Pinceszínház) című előadásokat láthatják a nézők.

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészül, az előadások után pedig közönségtalálkozókat szerveznek. Szeptember 4-én a Harmadik Figyelmeztetés színészzenekar válogatása lesz hallható.

A MOST FESZT 2021 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat. A háromtagú zsűriben Bérczes László rendező, Molnár Zsófia, a Színház folyóirat-szerkesztőségének tagja, műfordító és Tana-Kovács Ágnes, előadóművész, a Szkéné Színház művészeti vezetője foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait a szervezők a fesztivál tíz előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki. S. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában