kitüntetés

2019.05.18. 14:13

Elkötelezett hagyományőrző házaspár kapta a Babits-díjat

A magyar néptánc esztergomi ápo­lása terén szerzett elévülhetetlen érdemei elismeréséért adományoztak Babits-díjat a Szénássy-házaspárnak Esztergomban.

P. O. Z.

A magyar néptánc esztergomi ápo­lása terén szerzett elévülhetetlen érdemei elismeréséért adományoztak Babits-díjat a Szénássy-házaspárnak Esztergomban.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A Szentgyörgymezői Olvasókörben tartott bensőséges ünnepségen Szénássy Attiláné és Szénássy Attila táncművészek nemcsak az esztergomi önkormányzat által adományozott elismerést kapták meg, hanem azt a sok-sok köszönetet, melyet azok adtak, akiket az elmúlt közel harminc évben tanítványaik voltak.

A Babits-díjat Bánhidy László, Esztergom alpolgármestere és Erős Gábor, önkormányzati képviselő adta át. A képviselő olvasta fel a Szénássy-házaspár méltatását, melyben többek között ez hangzott el: „2001. január 16-án volt az újonnan, 28 taggal alakult városi – később a Váralja nevet felvevő – néptáncegyüttes első próbája.

Az együttes alapítója, működtetője, fenntartója a Szentgyörgymezői Olvasókör. Az együttes alapításának gondolata elsősorban az újjáépítés alatt álló Mária Valéria híd átadásának közelgő időpontja okán merült fel. Az együttes művészeti vezetői – alakulása óta – Szénássy Attiláné és Szénássy Attila, akik sok éven át voltak táncosai a Timár Sándor által vezetett Bartók Táncegyüttesnek. A Szénássy házaspár elévülhetetlen érdemeket szerzett magának a magyar néptánc esztergomi ápo­lása terén.”

Az ünnepségen természetesen nem maradhatott ki a népzene, ezt az ijfabb Csoóri Sándor által vezetett zenekar biztosította, valamint a dalcsokor és a néptánc sem, melybe az esemény zárójeleneténél a kitüntetettek is becsatlakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában