szemléletformálás

2019.04.19. 18:01

A könyvtár segíti felkészíteni a gyerekeket a jövőre

Célegyenesébe ért Az én könyvtáram program, amely a digitális írástudás közvetítésében is fontos szerepet játszik.

S. G.

Forrás: beküldött fotó

Szemléletformálásra, szolgáltatásaiban megújuló könyvtárakra, valamint az iskolák és könyvtárak hatékony együttműködésére van szükség ahhoz, hogy a könyvtárak továbbra is segíteni tudják a fiatalokat tanulási céljaik elérésében – áll abban a közleményben, amelyben Az én könyvtáram című projektre hívja fel a figyelmet a József Attila Városi és Megyei Könyvtár.

Egyes előrejelzések szerint háromból két fiatal olyan munkakört fog betölteni aktív korában, amely ma még nem is létezik. A könyvtárak szerepe ezért felértékelődik. Jelenleg a 14 év alatti gyerekekből csaknem 440 ezren aktív könyvtárhasználók, a cél pedig az, hogy ez a szám tovább növekedjen. A múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek kiemelt uniós program keretében megvalósuló Az én könyvtáram projekt többek között arra keresi a választ, hogyan tudnak a könyvtárak még több óvodást és iskolást elérni, milyen új típusú szolgáltatásokat érdemes bevezetniük, és ehhez a projekthez milyen aktív segítséget tud nyújtani a könyvtáros.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködő partnereivel – közöttük a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtárral – indította el Az én könyvtáram projektet. A programban szerepel az olvasásfejlesztés támogatása, a digitális írástudás közvetítése, a könyvtárhasználat és információkeresés fejlesztése, valamint a szövegértés támogatása, fejlesztése, különös tekintettel a digitális szövegértésre és az egyéni, valamint közösségi tanulásra.

Az elmúlt két évben országszerte több mint 3600 szakember vett részt a projekt rendezvényein és mintegy 2100 diák kapcsolódott be a könyvtári mintaprogramok kipróbálásába. Az én könyvtáram program januárig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában