családok a könyvtárban

2018.10.04. 06:53

Megyénkben is olvasásra buzdítják a családokat

Családok a könyvtárban címmel szervezett szakmai konferenciát a József Attila Megyei és Városi Könyvtár. A 13. Országos Könyvtári Napok és a 47. Komárom-Esztergom Megyei Könyvtári Hét jegyében az elkövetkezendő napokban változatos programok várják majd az érdeklődőket, a látogatókat, a családokat megyénk könyvtáraiban.  

Sugár Gabi

Csernátoni Bernadett tart előadást. Mögötte Fink Jánosné, Csík Katalin és Mikolasek Zsófia, a megyei könyvtár igazgatója

Fotó: Dallos István/24 Óra

Miként lehet megszólítani a családokat? Mit értünk élő könyvtár alatt? Többek között ezekre a kérdésekre is keresték a választ a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban szervezett szakmai konferencia résztvevői. Az első előadó Rovács Barna, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárának képviselője volt, aki mindenekelőtt a családok összetételéről beszélt. Elmondta: megyénkben magas az élettársi kapcsolaton alapuló családok aránya. Kevesebb az egyszemélyes háztartás, és a többi megyéhez képest kevesebben nevelik egyedül gyermeküket. A rendszerváltozás után fokozatosan csökkent a házasságok aránya, ez a tendencia most megállt. A gyermekek száma azonban továbbra sem emelkedik.

Csernátoni Bernadett tart előadást. Mögötte Fink Jánosné, Csík Katalin és Mikolasek Zsófia, a megyei könyvtár igazgatója
Fotó: Dallos István/24 Óra

Bereiné Vasas Andrea, az Országos Széchenyi Könyvtár Gyűjteményszervezési Igazgatóságának munkatársa borsodi roma iskolások körében tartott biblioterápiás foglalkozások tapasztalatairól szólt. Sorozatot szerveztek és kimentek roma fiatalok közé, ahol tökéletesen együttműködtek velük, lelkesen kapcsolódtak be a programba. Dr. Béres Judit egyetemi adjunktus azt taglalta, mit lehet tenni a könyvek és az olvasás segítségével a gyermekekért és a fiatalokért. Élő könyvtárat szerveztek például középiskolásoknak Pécsett: bizonyos témákban könyvek helyett embereket „kölcsönözhettek” a fiatalok, és kérdezhettek fogyatékos ügyekben, vagy romakérdésben. Életükről, mindennapjaikról így nem olvastak, hanem közvetlenül tájékozódhattak a fiatalok.

Három vidéki könyvtár is bemutatkozott a konferencián. A pilismaróti vezetője, Csernátoni Bernadett az elmúlt négy évben végzett szakmai munkáját mutatta be. Fink Jánosné Vértestolnáról a csodálatosan felújított helyi intézményről mesélt, majd Csík Katalin a bajnai könyvtárban alkalmazott módszerekről szólt.

Fogadj örökbe egy könyvet!

Október első hetében sok rendezvény várja a könyvtárak látogatóit. A József Attila Megyei és Városi Könyvtár szombaton a központi könyvtárban 17 óra 30-tól Egy korty derű – V. Kulcsár Ildikóval. Vasárnap 16 óra 30-tól Pasizás-Csajozás (meta)kommunikáció a nemek között címmel Sohonyai Edit író tart előadást. Kiemelkedő eseménye lesz a programnak a pénteken 17 órakor kezdődő Fogadj örökbe egy könyvet!, amikor a megyei könyvtár muzeális gyűjteményének darabjait tekinthetik meg az érdeklődők, s a restaurálások költségéhez keresnek támogatókat a szervezők. Több helyszínen lesz ingyenes beiratkozás is. Részletes program: www.jamk.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában