archaikus népi kultúra

2018.05.11. 11:09

Forgórózsa őrzi a népi hagyományt az Agoránál

Idén sem fogunk csalódni a Forgórózsa Fesztiválban, hiszen három napig színvonalas programokkal mutatják be a résztvevők, milyen értékes és sokszínű a népi kultúra.

Sz. A.

A tavalyi Forgórózsa Fesztivál is nagy sikerrel zárult

Fotó: Puskás

A hét végén 8. alkalommal szervezik meg a Forgórózsa Fesztivált a megyeszékhely szívében. Az idén is színvonalas, gazdag, szórakoztató programot állított össze a Forgórózsa Népművészeti Központ és a Csutri Hagyományőrzők a népi kultúra és annak őrzése jegyében. Szegvári Ildikó szervezőtől megtudtuk, céljuk a Kárpát-medencében élő magyarság archaikus népi kultúrájának bemutatása.

A tavalyi Forgórózsa Fesztivál is nagy sikerrel zárult
Fotós: Puskás

Ebben partnerként A Vértes Agorája, valamint támogatóként a város önkormányzata is segíti őket, ami azonban mindennél beszédesebb: évről évre egyre többen látogatják a Forgórózsát. Most is lesz miért az Agorához látogatni péntektől vasárnapig.

Péntek este görög táncház várja az érdeklődőket, az Agorában bagi hagyományőrzők archív képeiből lesz kiállítás, de a város különböző pontjain is népzenészekkel és -táncosokkal találkozhatunk, hála a flashmoboknak.

Szombaton az „Örökség” régiós néptáncfesztiválnak ad helyet a színházterem, de népművészeti Ki mit tud?-ot, sőt, fúvós-vonós párbajt is rendeznek a Góbé zenekar és a Tölcséres Banda közreműködésével. Vurstli, koncertek, hungarikum- udvar, kézműves-foglalkozások is várják az érdeklődőket, akiket este a Cserszömörcze, majd a Gázsa zenekar és a hagyományőrzők táncoltatnak majd meg, de a nap fénypontja minden bizonnyal a bagi és őrkői hagyományőrzők műsora lesz a színpadon felállított tisztaszobában.

Vasárnap a sárberkis és kodályos diákokkal az Erkel zeneiskola ad műsort, majd a Forgórózsa gála tölti meg a sátort. A Szekérszínháznak hála ezen a napon is a Hyppolit, a lakáj örökérvényű klasszikusán kacaghatnak a nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában