Ete

2018.04.05. 06:30

A település, ahol aktszobor lesi a járókelőket

Nem tudni, hogy eredetileg hol volt látható a műalkotás, de az biztos, hogy nem a jelenlegi tulajdonosáról mintázták.

Palásti Péter

Nagy Zsigmondné minden évben újrameszeli a szobrot

Fotó: Mazán T.

Aki csak autóval gurul végig a község főutcáján, nem veheti észre, hogy milyen műalkotás látható Nagy Zsigmondné udvarán. A fekvő női aktot ábrázoló szobrot csak azok láthatják, akik a kerítés előtt sétálnak, mert a betonalap teljesen eltakarja a gömbölyded formákat.

Nagy Zsigmondné minden évben újrameszeli a szobrot
Fotós: Mazán T.

Csengetésünkre a háziasszony nyitott ajtót, akitől megtudtuk, hogy nem róla mintázták a szobrot, mert azt férje hozta el még sok évvel a halála előtt Batthyány-pusztáról, méghozzá az akkori főnöke engedélyével. Sem akkor, sem azóta nem tudja, hogy honnan került oda egy másik hasonló alkotással együtt, csak azt, hogy nagyon nehéz volt, négyen is alig tudták a helyére tenni.

Régóta ez előkertjük egyik dísze. Évente lemeszeli, mert nagyon hamar koszolódik, időnként pedig bezöldül, hiszen sok növény veszi körül. A helyi legenda szerint egyébként az etei portán látható szobrot is Varga László hozta Kisbér mellé csaknem negyven éve, de nem tudni pontosan, hogy honnan. Az viszont biztos, hogy már régóta a község főutcáján vehető szemügyre, de csak a gyalogosoknak, az autósoknak nem.

Címkék#Ete#szobor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában