kritika

2017.12.11. 20:05

Egy páratlan rockegyüttes, ami már régóta hiányzott a megyei zenepalettáról

Két évig érlelte első kislemezének dalait a tatabányai és tatai zenészek alkotta Barions. Mindez érződik is: a zene egyszerre agyas és könnyen emészthető.

Barcs Bence

bArIoNs (b-j): Ambrus Balázs énekes/gitáros, Szvitlik Máté dobos, Dobos Viktor gitáros, Schenk Attila gitáros, Kovács Roland basszusgitáros

A 2015 óta együtt zenélő bArIoNs tagjai korábban elmondták a Kemma.hu-nak, hogy szándékosan nem akartak koncertezni addig, amíg nincs a kezükben valami hangzóanyag. Úgy gondolták, egy kislemez a koncertek lekötésében is segítségükre lesz, így bevonultak Godó Zoltán tarjáni stúdiójába (a Primrose Paradise és a Follow The Flow is itt veszi fel a dalait). Ennek eredménye a zenekar nevét viselő hatszámos EP, amelynek minden dalához készített videót is a csapat (egészen pontosan Schenk Attila gitáros).

A szerzői kiadásban megjelent anyag szerzeményei igen széles palettán mozognak. A két legslágeresebb dal a Virus és az Anymore, de két és fél perces punkeposzt éppúgy hallhatunk a srácoktól, mint a progresszív rock nagyjainak hatását magukon viselő, összetettebb nótákat – utóbbi vonulatba illeszkedik a másodikként érkező Time For Choosing, amelynek összevissza tekeredő-csavarodó nyitótémája a lemez egyik legjobbja, de ide sorolható az E. A. G. is, amelyben az Anymore-hoz hasonlatosan grunge-os hatások is hallhatók.

A záró After az anyag kolosszusa, egyben talán a csapat legjobb dala. A nyolcperces, lassan építkező epikus szerzemény első néhány percének hangulata egy átmulatott éjszaka utáni reggeli ébredezéshez hasonlítható, aztán a dal második felében érkezik némi matekozás is, de abszolút nem tolakodó módon: a bArIoNsnál nem annyira az egyéni villantásokon, hanem inkább a dalközpontúságon van a hangsúly.

A srácok hallhatóan sok időt töltenek számaik megkomponálásával. Bár nagyon sok progzenekar alkalmaz billentyűs hangszereket, a bArIoNs inkább a gitárok terén erősített: a háromszor hat húr adta lehetőségeket maximálisan ki is használja a banda. Ambrus Balázs, Dobos Viktor és Schenk Attila játéka jól passzol egymáshoz, ráadásul telepakolták a zenét apró díszítésekkel, hangulati elemekkel, amelyek élővé, lélegzővé teszik a zenét. A ritmusszekció összjátéka is remek, ráadásul a jó hangzásnak köszönhetően remekül érvényesül Szvitlik Máté technikás dobjátéka is.

bArIoNs (b-j): Ambrus Balázs énekes/gitáros, Szvitlik Máté dobos, Dobos Viktor gitáros, Schenk Attila gitáros, Kovács Roland basszusgitáros

Sok mindenbe nem lehet belekötni a bArIoNs zenéjével kapcsolatban: talán az ének terén lehetne erősebb a csapat. Nincs gond Balázs hangjával, sőt, nekem nagyon tetszik az orgánuma, de olykor picit túlvállalta magát. Néhány helyen talán szerencsésebb lett volna más dallammenetet választani. De biztos vagyok benne, hogy idővel belejön majd, a potenciál benne is ott van, ahogy a csapat egészében.

Noha a mai világban nincs sok esélye a bArIoNsnak, hogy ezzel a zenével szélesebb tömegeket szólítson meg, nagyon remélem, hogy szép számú rajongótábor fog mögéjük állni hamarosan. Én mindenkit arra biztatok, hogy tegyen egy próbát a csapattal, hiszen egy ilyen minőségi, összetett, mégis fogyasztható és egyéni muzsikát játszó banda már jó ideje hiányzott Komárom-Esztergom megye zenei palettájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában