Hazatalált

2024.06.07. 19:09

Leleplezték Lotz Károly festményének másolatát

Bemutatták A kisbéri ménes festményének másolatát a kisbéri Városházán. Lotz Károly eredeti alkotása az év elején visszakerült a gödöllői kastélyba.

Kemma.hu

Fotó: Levente Kovacs

Leleplezték Lotz Károly, német származású magyar festőművész alkotásának másolását a kisbéri Városháza dísztermében, amely Ménes néven is ismert. Eredetileg a művet a kisbéri ménesbe szánták, de Sissi közbenjárásával a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába került. Sinkovicz Zoltán polgármester felfigyelt erre a festményre, és kezdeményezte ennek reprodukcióját.

Kisbér őrzi hagyományait, ezúttal Lotz Károly művének másolatát helyezték el
Kisbér őrzi hagyományait, ezúttal Lotz Károly művének másolatát helyezték el
Fotó: Facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

– Az események a tavalyi év végén gyorsultak fel, amikor tudomásunkra jutott az, hogy az eredeti festmény felújítását, kiállítását tervezi a gödöllői Grassalkovich-kastély. Ők miniszteri keretből újították fel – emelte ki Sinkovicz Zoltán polgármester.

A restaurálást követően eredeti helyére akasztották az alkotást, amely évtizedeken át a Magyar Nemzeti Galéria raktárában lapult.

– Most itt van egy olyan alkalom, amely valóban a város történelmi múltjának egy olyan jelentős felidézését hivatott megtenni, amire a kisbériek méltán lehetnek büszkék – hangsúlyozta Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, aki hozzátette:

– Szépen folyik a városközpont revitalizációja, és még mindig maradt a kormányzati támogatásból. Az állami tulajdonban lévő Batthyány Műemlékegyüttesnek, amit Kisbér vagyonkezelésbe kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, épületei nagy részének, az Angolkertnek és a parknak a felújításával látványosan halad a városvezetés.

Az ünnepi beszédeket követően leleplezték az alkotást. Ezt követően Prágai Adrienn Teréz, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze részletes tájékoztatást adott Lotz Károly művészetéről, a kép történetéről, valamint a restaurálásáról.

– Különösen hálás vagyok azért, hogy ma polgármester úr meghívott, hiszen egyrészről a 19. századi magyar festészetről beszélni mindig egy hatalmas, kitüntetett feladat. Másrészről pedig azt gondolom, hogy egy művészettörténész pályájában csak nagyon szerencsés esetekben fordul elő az, hogy egyszer tanúja egy ilyen festmény újjászületésének – mondta Prágai Adrienn Teréz.

Az eredeti Lotz Károly-mű

Lotz Károly a képet 1880-ban festette állami megrendelésre. Az elkészült képet Lotz az Országos Képzőművészeti Társulat 1881. tavaszi tárlatán mutatta be a Műcsarnokban, ahol hatalmas sikert aratott. A festmény történetét bemutató tabló szerint az alkotás vélhetően az 1930-as években került a kastélyból a Budai Palotába. A II. világháború során megsérült a kép, ezután a Magyar Nemzeti Galéria raktárába került feltekert állapotban, vakkeret és díszkeret nélkül. 2018 elején sikerült beazonosítaniuk a szakembereknek. Februárban került vissza az elfeledett festmény a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában