Kemma.hu podcast

2024.06.09. 20:54

A Népház épületét többször építették át – egy képeslapon valaki megörökítette a nyitás utáni állapotot (PODCAST)

Tatabánya egyik ikonikus épületével foglalkozott két részen át a Képes történelem. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett.

Kemma.hu

Tatabánya egyik ikonikus épületével foglalkozott két részen át a Képes történelem. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett.

A gyönyörű épületet 1913-ban építette a MÁK Rt., később volt ugyan tulajdonosváltozás, de a funkciója nem változott: kulturális központként szórakoztató programokat szerveztek és művészeti csoportokat működtettek.

Dallos István beszélt az épület átalakításairól, arról, hogy ezek során miként bővült a funkció is. A képeken is ez látszik: egy képeslappal indította a beszélgetést, amelynek a házoldalára az épület nyitása után nem sokkal valaki felrajzolta a belső alaprajzát.

Filmszínházként is működött, szakszervezeti gyűléseknek is helyet adott. Itt alakult meg a város első szimfonikus zenekara, amelynek néhány tagja a némafilmek alatt muzsikált a mozilátogatók örömére. Ekkor a nézőtér még az utcára nyílt.

Olvasókor is alakult, amelynek létrejöttét jelentős városi elöljárók támogatták, vettek részt a munkájában. Itt próbált s Bányász Zenekar.

Az épület homlokzatán 1957-ig az volt olvasható, hogy Petőfi Filmszínház. Majd egy újabb átépítést követően lett Népház.

Dallos István kiemelkedő személyiségekről is szólt, közülük kiemelte Éless Bélát, aki igazgatója volt a háznak, s nevéhez fűződik a helyi színházi élet elindítása is, ő volt a Bányász Színpad alapítója. A beszélgetés az 1962-64-es felújítás után készült képpel zárult.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában