Megnyitó

2024.05.29. 18:58

Csütörtöktől várja az olvasókat a tatai könyvtár

Ünnepséggel nyitották meg szerda délután a tatai Magyary Zoltán Tudásközpontot. Csütörtök reggel pedig már az olvasók előtt megnyitja kapuit az új tatai könyvtár.

Kemma.hu

Több, min ezer könyv sorakozik rendre az új tatai könyvtár polcain. A különböző kötetek csak arra várnak, hogy végre újra kezek lapozzák fel oldalaikat. A Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár az egykori Tiszti Klub helyén fogadja csütörtöktől olvasóit. 

A fiataloknak is igyekeznek kedvezni az újonnan átadott tatai könyvtár modern berendezéseivel
A fiataloknak is igyekeznek kedvezni az újonnan átadott tatai könyvtár modern berendezéseivel 
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Nagyot álmodtak három éve Tatán: a régi művelődési házban működő Móricz Zsigmond Könyvtárnak új otthont akartak kialakítani. Végül több, mint 1 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően nyithat meg csütörtök reggel az olvasók előtt az új tatai könyvtár. 

Megnyitott a tatai könyvtár

A hivatalos megnyitót szerdán délután tartották. Az ünnepségen többek között részt vett dr. Kancz Csaba főispán, Popovics György a vármegyei közgyűlés elnöke, Bencsik József országgyűlési képviselő. Michl József köszöntötte a meghívót vendégeket illetve a résztvevőket. Külön kiemelte a tervezőt, Páhy László építészt, akinek az elmúlt évek alatt rengeteg tervet kellett átrajzolnia és sokat egyeztetnie az örökségvédelmi hivatallal, hogy végre megszülethessen a város új könyvtára. 

Várják a fiatalokat

– Egy dolog lenne rossz ezzel a könyvtárral, ha nem érdekelne senkit. Ezért arra kérem a tatai intézmények vezetőit, hogy jöjjenek ide és használják ki ezt a fantasztikus lehetőséget. Az örömünk abban teljesedik ki, ha önök is örülnek neki és örömét lelik ennek a nagyszerű intézménynek, amiért olyan sokan dolgoztak – mondta a polgármester köszöntőjében, aki Bencsik Jánosnak is külön megköszönte a segítséget, hiszen az országgyűlési képviselőnek hála a város plusz állami támogatást is kapott a beruházásra. Dr. Kancz Csaba főispán köszöntőjében elmondta, hogy milyen nagy feladat egy meglévő, rossz állapotú épületből egy ilyen ragyogó létesítményt megvalósítani.

– Köszönöm polgármester úrnak és jegyző úrnak, hogy sikerült ezt az időtálló épületet megvalósítanunk. Most nem olyan könnyű időtálló dolgot alkotni. Csak gondoljunk arra, hogy 20 évvel ezelőtt hányszor nyitottunk ki könyvet, és most hányszor nyitjuk ki. Talán egy komplexem élmény lehetőségével könnyebb bevonzani a könyvtárba a fiatalokat – vélekedett a főispán.

Kulcs és köszöntés

A beszédek után a polgármester ünnepélyesen átadta a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár kulcsait Sinkó Ildikónak, a könyvtár szakmai vezetőjének, illetve Berczelly Attilának, a Rendház Kft. ügyvezetőigazgatójának. Sinkó Ildikó a város nevében köszöntötte a régi könyvtár leglelkesebb olvasóit is, akiknek egy-egy könyvcsomaggal kedveskedtek. A nyolc éves Flóra lett a második legtöbb könyvet kölcsönző: tavaly 94 darab kötetet vitt haza. Jutalma könyvutalvány és egy kis meglepetés lett. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában