Fejlesztés

2024.05.18. 16:02

Így fedezné a város Tata Szívét: itt a tételes tanulmány

A Tata Szíve Programot állami támogatásból finanszíroznák, a fenntartása azonban már a város dolga lenne. A szabadidőközpont, a múzeum és a szálláshelyek éves költsége csaknem egy milliárd forint is lehet.

Kemma.hu

Új városközpont épülhet Tatán. A Tata Szíve Programban egy új szabadidőközpont (a jelenlegi művelődési ház), a Kuny Domokos Múzeum és szálláshely (volt rendelőintézet) felújítása, illetve egy közösségi tér kialakítása szerepel. A beruházás teljes költsége mintegy 18 milliárd forint, amit állami támogatásból finanszíroznák. A fenntartása azonban már a város kasszáját terhelné. 

Tata Szíve: a szabadidőközpont illetve a múzeum és szálláshely üzemeltetési költsége akár évi egy milliárd forint is lehet.
A Tata Szíve Programban megálmodott szabadidőközpont illetve a múzeum és szálláshely üzemeltetési költségét fedeznék a bevételek
Forrás: Beküldött

Az áprilisi testületi ülés dokumentumai közé csatolták a Magyary Zoltán Művelődési Központnak és átalakításának előkészítése” című projekt megvalósításához szükséges fenntarthatósági - megvalósíthatósági tanulmányt, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium számára állítottak össze. Mint arról korábban beszámoltunk, a teljes Tata Szíve Program költsége bruttó 17 milliárd 882 millió forint lenne.

Támogatásból épülhet a szabadidőközpont 

Egy ekkora projektnek azonban nem csak a megvalósítása hatalmas összeg, hanem az üzemeltetése is. A tanulmányból pedig az is kiderül, hogy ezt miből finanszíroznák. A kalkuláció szerint az első évben, vagyis 2028-ban csaknem 900 millió forint lenne a teljes költség, de 2038-ban már majdnem 1,4 milliárd forintos kiadással számoltak. Azonban a számítások szerint ennek a fedezete is adott.

A tanulmány szerint a kiadási oldalon szereplő tételek között működési, karbantartási, szolgáltatási, anyagjellegű és személyi jellegű költségek szerepelnek. Ebből a személyi jellegű a legnagyobb, ami valamivel több, mint a teljes összeg fele. A működési költség pedig nagyjából a kiadások negyedét teszi ki. Karbantartásra azonban az első évben csupán 3 millió forintot szánnak, hiszen egy új épületegyüttesről van szó. De 2038-ban sem haladná meg ez az összeg a 4,4 millió forintot. 

A szállások hoznák a bevételt a Tata Szíve Programban

A közel 22 oldalas dokumentációban a várható bevételeket is részletezik. Itt figyelembe vették a városban eddig is szervezett programokat, a várható jegybevételeket és a jelenlegi tatai szálláshelyek forgalmát, árait is. Ezek alapján a szálláshely, étterem részéből várják a legtöbb bevételt, 2028-ban 193 millió forintot. A különböző szálláshelyek összes bevétele pedig akár 189 millió forint is lehet. A szabadidőközpont terembérlése, a színház, a színházterem bérlése, a szabadtéri nagy- és kisrendezvények, a szabadtéri színpad és a kertmozi összesen 88,5 millió forintot hoznának az első évben. 

Támogatást is kapnának

Ehhez jön még a szabadidőközpont büféjéből várt 75 millió. A múzeumi belépőjegyek, múzeumpedagógiai foglalkozások és a galéria bérbeadásából származó bevételek 25 millió forintot tesznek ki. A tanulmány központi, irányítószervi támogatással is kalkulál: a múzeum 152 milliót, míg a szabadidőközpont 185 millió forintot kaphat. Ez az utóbbi két tétel együttesen 337 millió forintot tesz ki, ami valamivel kevesebb, mint a teljes bevétel 40 százaléka. Ez egy úgynevezett központi támogatás, amit közfeladatot ellátó intézmény - többek között múzeum, vagy szabadidőközpont - kaphat. Ezt a pénzt az önkormányzat kapja az államtól, amit az intézmények fenntartására biztosít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában