Kritikus napok

2024.05.16. 13:55

10 órás műtéten van túl Kinga

A műtét sikerült, de a következő napok kritikusak. A hét sztrók után esélyt kapott Kinga a gyógyulásra.

Kemma.hu

– A műtét sikerült, de nagyon nehéz volt. Végül 10 órát volt bent Kinga a műtőben – mesélte Gabi, Kinga édesanyja, aki azonban még mindig nem nyugodhat meg. A hét sztrók után újabb veszély fenyegeti az 5 éves baji kislányt. 

A kicsi baji kislány, Kinga műtétje szerda reggel 8 órakor kezdődött. Szorítsunk a hé sztrókon átesett kislány gyógyulásáért!
Kinga a szegedi kórházban  még szerda reggel, amikor a hét sztrók után várta, hogy elvigyék a műtőbe
Fotó: Beküldött

Kinga most az intenzív osztályon van megfigyelésen. Információink szerint jelenleg bódítják, ugyanis minden izgalom veszélyes lehet most számára. 

A hét sztrók után

– A Kingát műtő specialistának három különböző terve volt arra, hogy milyen beavatkozással tudja megoldani a problémát. Ezt csak a műtét során tudta eldönteni, amikor végül a saját szemével is látta, hogy milyenek Kinga fejében az erek – árulta el Gabi. Az orvos már tucatnyi hasonló beavatkozáson van túl, azonban minden eset különbözik. Éppen ezért az eredményt előre megjósolni lehetetlen. Kingánál is csak a műtét során derült ki, hogy újabb veszéllyel néznek szembe. 

Csütörtökön reggelre lett rosszul a baji kislány, szülei azonnal vitték a budapesti kórházba. Éjszaka azonban újabb sztrókot kapott.
Kingának sajnos nem ismeretlen a kórház. A hét sztrók miatt rengeteget vizsgálták már a kislányt
Fotó: Beküldött

– Sajnos kiderült, hogy nagyon vékonyak Kinga erei. Ami egy másik kisgyereknél ujjnyi vastag, az a Kingánál csak szívószál vastag. Ez a Moyomoya-szindróma miatt van. Ráadásul a sztrók miatt több ér össze is szűkült. A specialista az erek „átkötésével” kerülte ki a problémás területet. Azonban nem lehet egyelőre tudni, hogy Kinga szervezete hogyan fog ehhez alkalmazkodni – magyarázta az édesanya, aki már bemehetett Kingához. 

Kritikus napok

Az édesanya nem lehet folyamatosan Kinga mellett, amíg az intenzív osztályon van a kislány. 

– Most az a fontos, hogy folyamatos megfigyelés alatt legyen. Ha nem bírja a terhelést és elpattan egy ér, akkor azonnal reagálni kell rá. Most ezek a bevérzések jelentik a legnagyobb veszélyt. Az első időszakban arra is vigyázni kell, hogy ne izgassa fel magát, ne sírjon, mert nem mehet fel a vérnyomása, ami nagyobb nyomást gyakorolna az ereire. Ezért most még bódítják és fokozatosan fogják csak felébreszteni – tette hozzá Gabi. 

Folytatódik a harc

Hogy mikor lesz Kinga második műtétje, ami az agya bal oldalát érinti, az attól függ, hogy az első műtét után hogyan reagál a szervezete. A tervek szerint két hét múlva operálja meg újra az orvos. Gabi szerint most minden Kingán múlik. 

– Most neki kell küzdenie. Az orvos megtett mindent, amit lehetett. Már Kinga szervezetén a sor, hogy harcoljon. De tudom, hogy erős, hiszen a hét sztrókot is átvészelte. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Kinga csak 5 éves és még mindig fejlődik az agya. A gyerekeknek ugyanis nagyon rugalmas még a szervezete. Ha valamelyik ér elveszíti a funkcióját, akkor egy másik át tudja venni a szerepét. Így egyáltalán nem lehet még tudni, hogy milyen maradandó nyoma marad a hét sztróknak. Az utolsó roham után sajnos a látása nagyon leromlott, jelenleg csak foltokat lát. De nagyon bízom benne, hogy ez is javulhat még idővel – reménykedett Kinga édesanyaja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában