Remény

2024.05.25. 06:56

Szívszorító kérés az anyukától - hét sztrók után éber kómába esett Kinga

Kinga nem reagál se a beszédre, sem az érintésre. A hét sztrók, valamint a közelmúltban elvégzett agyműtét után most újabb küzdelem vár az 5 éves baji kislányra.

Goletz-DeáK Viktória

Kingát pénteken szegedi klinikáról átszállították a budapesti Heim Pál Gyermekkórházba, hogy a lakóhelyéhez közelebb kerülhessen. Így testvérei és édesapja is gyakrabban látogathatja a kislányt, illetve Gabi, az édesanyja is kaphat kis lelki támogatást családjától. Azonban a kórházban rossz hírt közöltek a szülőkkel. A hét sztrók nem kímélte a kislányt. 

Kinga még mindig az intenzív osztályon van. A hét sztrók után műtötték meg a baji kislányt. Azonban még mindig nem tudni, hogy reagál Kinga a beavatkozásra.
Kinga a hét sztrók után most éber kómában van. A következő hetek kritikusak lesznek 
Fotó: Beküldött

– Kinga éber kómában van –  kezdte Gabi délután a rossz hírrel. Még felfogni is nehéz volt ezeket a súlyos szavakat, hiszen még délelőtt arról mesélt az édesanya, hogy lehet, nem is kell két hetet várni a következő műtéttel. Ugyanis a szegedi specialista azt ígérte, hogy amint jobban lesz Kinga, megműti. Vagyis úgy váltak el még a szegedi klinikán a kislány orvosától, hogy mindenki azt remélte, Kinga állapota pár napon belül javulni fog. 

Kegyetlen sztrókok

Kinga először szeptemberben kapott sztrókot, és szerencsére nagyon hamar kiderült, hogy Moyamoya-szindromája van, ami a verőér beszűkülése miatt okoz rohamokat. Azonban itt el is fogyott a kislány szerencséje, mert hat hónap és öt sztrók után jutott el ahhoz a magyar specialistához, aki tényleg meg tudta műteni. Addig csak ígéreteket kapott a család a beavatkozásra. Mire végre minden vizsgálat megvolt az operációhoz, még újabb két sztrókon volt túl az 5 éves kislány. 

És úgy néz ki, hogy ez már túl késő volt: a hét sztrók véglegesen rányomta Kinga életére a bélyegét. A kislány minden egyes roham után megváltozott, hol félénk, hol bújós, hol makacs lett. Azonban egy dolog nem változott: minden egyes sztrók után maradandó agykárosodása lett, ami minden alkalommal egyre súlyosabb lett. 

Nincs választás

Így igazából nem is volt választása a szülőknek, amikor a műtétről kellett dönteniük. Vagy megvárják a nyolcadik-kilencedik rohamot is, ami lehet, hogy a légzését érinti és meghal. Vagy vállalják a kockázatos műtétet, aminek kiszámíthatatlan az eredménye. A szülők életük legnehezebb döntését hozták meg úgy, hogy igazából nem volt választásuk. És sajnos nem a várt eredményt hozta meg a 10 órás beavatkozás. 

Mégse műtik meg Budapesten a baji kislányt, aki Moyamoya szindrómában szenved. A nyitott koponyaműtét azonban nem marad el.
Kingával és szüleivel a második sztrók után találkoztunk először. Akkor még boldog, cserfes kislányként fogadott bennünket
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

–  A doktornő szerint éber kómában van Kinga, amiből se gyógyszer, se gépek nem tudják felébreszteni. Most tényleg csak rajta múlik, hogy sikerül-e ezt is leküzdenie. Azonban én most nem látom rajta azt a küzdést, azt az akarást, amit még a hetedik sztrók után is láttam. Amikor 4 nap alatt újra elkezdett járni és beszélni. Most csak fekszik félig nyitott szemmel, és hiába simogatom, beszélek hozzá, puszilgatom nem reagál semmit – sírta el magát az édesanya, aki azt is elmondta, hogy így nem lehet megműteni Kingát.

Várakozás

– Amíg nem jön ki a kómából, nem tudják megműteni. Ez pedig azt jelenti, hogy jöhetnek a rohamok egymás után, amik tovább pusztítják az agyát. Bár az orvosok konkrétan nem mondták ki, mi rákérdeztünk. A következő 2-3 hét a kritikus, ha addig nem lesz jobban, nincs esélye, hogy meggyógyuljon. Az a perc is elérkezhet, hogy döntenünk kell arról, hogy az angyalok közé engedjük Kingát – suttogta, szinte alig hallhatóan Gabi, aki még gondolni sem akar erre a lehetőségre. Bár tudja, hogy most minden Kingán múlik, szeretne megadni neki minden támogatást, hogy vissza akarjon térni közéjük.

– Arra szeretnék kérni mindenkit, hogy aki ismerte Kingát, vagy szívén viseli a gyógyulását, az készítsen egy videót, amiben arra kéri a kislányomat, hogy legyen erős, küzdjön és térjen vissza. Ezt meg szeretnénk mutatni Kingának, hogy hallja, mennyien szeretnék, hogy visszatérjen közénk. Hiszen még rengeteg boldogság, szeretet és egy gyönyörű szép élet várhat rá, amit szeretnénk megadni neki. De ehhez sajnos most az első és legnehezebb lépést neki kell megtennie, kijönni az éber kóma fogságából – kérte ismerősei támogatását Gabi. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában