Emlékezés

2024.05.19. 17:00

Szomódi olimpikonok tiszteletére avattak emléktáblákat + fotók

A szomódi Toldi Nagy Sándornak és Szomjas Lászlónak állítottak emléket pünkösdvasárnap. Az olimpikonok az 1924-ben a Párizsban megrendezett játékokon indultak magyar színekben.

Goletz-DeáK Viktória

A pünkösdvasárnapi szentmise után gyülekezett a tömeg a református parókia udvarán. Ugyanis abban a házban született Nagy Sándor református lelkész, diszkoszvető, aki az 1924-es párizsi olimpiai játékokon Toldi Sándor néven képviselte hazáját. Az olimpikon tiszteletére került most emléktábla a parókia falára.

A szomódi Toldi Nagy Sándornak és Szomjas Lászlónak állítottak emléket pünkösdvasárnap. Az olimpikonok az 1924-ben a Párizsban megrendezett játékokon indultak magyar színekben.
A szomódi olimpikon, Toldi Nagy Sándor az 1924-ben a párizsi olimpián indult. Emlékét tábla őrzi a parókia falán
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A 100 évvel ezelőtti nyári olimpián Nagy Sándor a magyar olimpiai csapat zászlóvivőjeként végül 41,09 méterrel, a kilencedik legjobb eredménnyel zárta a versenyt. 

Két olimpikon

Legnagyobb eredményét, azonban még tíz évvel korábban, 2014-ben érte el Bécsben, amikor országos rekordot dobott. A 46,86 méteres dobást 15 évig egyetlen magyar diszkoszvető sem tudta túlszárnyalni. Azonban nem ő volt az egyetlen szomódi az 1924-es olimpián: Szomjas László lövészetben indult a versenyen. Bár dobogóra ő sem állhatott fel, tudását hazatérve kamatoztathatta: a Süttői Erdészet fővadásza lett. 

Szomódi olimpikonok emléktábla avatója_Szomód
Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia MOB Fair Play-díjas főtitkára is részt vett az ünnepségen 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A két olimpikon tiszteletére szervezett ünnepségen mindkét sportoló leszármazottjai is részt vettek. Az emléktábla avatásán többek között részt vett Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia MOB Fair Play-díjas főtitkára, aki köszöntőjében elmondta, hogy ennél szebben nem is lehet az olimpiai eszmét ápolni.

– Már abban az időben sem volt egyszerű az olimpiára kijutni. Nagyon örülök, hogy száz évvel később is ennyire büszkék a szomódiak a két olimpikonjukra, hogy ennyi idő után is egy ilyen szép emléket állítanak nekik – mondta a főtitkár. 

Emlékeztető

Nem csak a ház falára elhelyezett tábla emlékeztet a híres szomódi sportolókra. Az ünnepség után Szomjas László tiszteletére emléktáblát helyeztek el a dunaszentmiklósi arborétumban. Nagy Sándor életéről pedig a helyi iskola falára kerül egy tábla, ezzel is példát mutatva a fiataloknak: ha valaki tesz érte és küzd a céljáért, az álmaiért, akkor egy ilyen kis településről is messzire lehet eljutni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában