Átadó

2024.05.26. 06:47

Őrzik örökségüket a Bakonyalja fővárosában: felújított istálló őrzi a múlt erejét

A belvárosi rehabilitációs program folytatásaként befejeződött az L alakú épület felújítása Kisbéren. A megújult istállót ünnepélyesen is átadták.

Kemma.hu

Kisbér az 1800-as évektől a második világháborúig a magyar lótenyésztés fellegvára volt. Kisbér, a magyar kormány támogatásának köszönhetően egy belváros revitalizációs programot valósíthat meg, ennek keretében készült el az emblematikus építmény. Ünnepélyesen is átadták a felújított északi istálló épületének északi szárnyát.

A megújult istálló átadóján a Langallik Néptáncegyüttes is fellépett
A megújult istálló átadóján a Langallik Néptáncegyüttes is fellépett
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

– Öröm volt részt venni a munkában és hétről hétre látni, ahogy a romos részek eltűntek, és a helyükre a legmodernebb és a legjobb minőségű anyagok, megoldások kerültek. A most elkészült istálló, valamint kaszárnya épülettel nagy terveink vannak, mert az itt látható zárt udvar a lovas hagyományok ápolására jött létre és az eredeti funkciójához visszatérve modernizált formában meg is tudja valósítani azt – emelte ki beszédében Sinkovicz Zoltán polgármester.

– Nagy pillanat ez a kisbériek életében – kezdte Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, aki hozzátette:

– Azt, hogy ma itt állhatunk, az kitartásnak, akaraterőnek, küzdeni tudásnak és célteremtésnek az eredménye. Évtizedek óta vágya a kisbérieknek, hogy az az örökség, amely itt a városközpontban van az a jelenkornak, a jövőnek megőrizve a múlt erejét, hagyományait és értékeit az ismét büszkesége és kincse legyen.

Felavatták az istállót

A megújult istállót a kisbéri fajtájú és kisbéri tenyésztésű tényészkanca, Riadó Ricsaj vette elsőként birtokba, Szeder Tamás kíséretében.

– Egy tizenkét éves kisbéri félvér kanca, akit jelképesen bevezettünk az istállóba – hangsúlyozta a polgármester.

A beszédek után a Langallik Néptáncegyüttes műsora következett, majd a nemzeti színű szalag átvágásával átadták a felújított épületet. Dr. Nagy István agrárminiszter az épület bejárását követően a város Kisbér nevű lovának kicsinyített mását kapta ajándékba Sinkovicz Zoltántól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában