Ünnep

2024.05.24. 17:15

Tánccal és zenés összeállítással is ünnepelték a vármegyei értéktár tizedik születésnapját +fotók

Vármegyénk bővelkedik kincsekben, melyeket meg kell őriznünk az utókornak. A vármegyei értéktár létrehozásának tizedik évfordulóján összegezték az elmúlt egy évtized eredményeit és okleveleket is átadtak.

Walczer Patrik

A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat és a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktár Bizottság pénteken tartotta meg a 10 éves a vármegyei értéktár című rendezvényét a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épületében. A rendezvényen köszöntötték többek között Romanek Etelkát, a vármegyei közgyűlés alelnökét, dr. Veres Zoltán vármegyei jegyzőt és dr. Szerencsés Lászlót, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) elnökét is. A megnyitón elhangzott, hogy az értékár nap és gála a HUNG-2023 Komárom-Esztergom Vármegye pályázat keretében valósult meg.

Mihelik Magdolna polgármester köszöntőjében kitért a vármegyei értéktárban szereplő nyergesújfalui értékekre, a Kernstok-villára és a római kori erőd helyszínére, a Sánc-hegyre. Hozzátette: az érték egy olyan összetartó erőt jelent, ami évszázadokon, évezredeken keresztül összefogja a közösséget.

Folyamatosan bővül a vármegyei értéktár

Erős Gábor országgyűlési képviselő szerint a vármegye, azon belül pedig Esztergom térsége bővelkedik értékekben és szebbnél szebb látványosságokban. Kijelentette: bármerre járunk, ne felejtsük el azt, hogy milyen szép helyen élünk. Köszönetet mondott Popovics Györgynek, a vármegyei közgyűlés elnökének, aki szívén viseli a vármegyében fellelhető értékek és az értéktár mozgalom ügyét. Arra bátorított mindenkit, hogy javasoljanak további értékeket a vármegyei értéktárba.

Popovics György felidézte, hogy a hungarikum törvény megszületése után úgy gondolták, hogy a megyében mindenképpen szükség van arra, hogy létrejöhessen egy értéktár és hogy bemutassák másoknak az értékeinket. Tíz év alatt sikerült lerakni az értéktár mozgalom alapjait, a lista folyamatosan bővül, továbbra is várják a felterjesztéseket. Említette, hogy nemcsak honlapot, hanem kiadványokat, naptárakat is készíttettek, melyek a vármegyei identitás erősítéséhez is hozzájárulhatnak. Kitért a településekről szóló imázsfilmek népszerűségére is, melyek révén a határokon túlra is eljuthat a vármegye jó híre.

A köszöntők után a komáromi Garabonciás Táncegyüttes műsora, majd szakmai előadások következtek a vármegyei értéktár elmúlt tíz évéről és az elért eredményekről. Végül a komáromi Magyarock Dalszínháznak Czibor, a Rongylábú zenés összeállítását tekinthették meg a résztvevők.

Emléklapokat is átadtak
Az értéktár napon ismertették, hogy a vármegyei önkormányzat még 2013-ban döntött az értéktár létrehozásáról és az értéktár bizottság felállításáról. A vármegyei értéktárban jelenleg 213 érték szerepel. A rendezvényen az újonnan felvett értékek kapcsán okleveleket adott át Popovics György, Erős Gábor, Mihelik Magdolna és dr. Szerencsés László. A tatabányai Stop Cukrászda emléklapját Rabóczky Jánosné ügyvezető vette át. Szintén vármegyei érték lett a 100 éves Dorogi Ipartestület, az oklevelet Szűcs György elnök kapta meg. A Dorogi Bányászkodás Emlékművei néven újabb dorogi érték került be a vármegyei értéktárba, az emléklapot dr. Tittmann Jánosnak, Dorog polgármesterének nyújtották át.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában